1. yle.fi
  2. Uutiset

Joka kymmenes ahmii holtittomasti

Ahmimishäiriöstä saattaa kärsiä jopa kymmenen prosenttia suomalaisista. Suurin riski sairastua on lihavilla laihduttajilla, jotka ovat lisäksi taipuvaisia masennukseen.

Kotimaan uutiset
Dale Boone ahmii hampurilaista Z-burgerin vuosittaisessa itsenäisyyspäivän hampurilaisten syöntikilpailussa Washingtonissa 3. heinäkuuta 2012.
Jim Watson / AFP / Lehtikuva

Lihavuustutkijan mukaan joka kolmas suomalaista on lihava, ja heistä jopa joka kolmas kärsii ahmimishäiriöstä. Tarkkaa määrää ei tiedetä, koska ahmimishäiriön yleisyydestä ei ole kattavaa tutkimusta. Lisäksi hallitsematonta, toistuvaa ahmimista salaillaan ja siihen liittyy voimakasta häpeää.

Sekä lihavuus että laihduttaminen ovat lisääntyneet, ja sitä kautta myös syömishäiriöt, kertoo professori Aila Rissanen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

- Aikuisten syömishäiriöt ovat itse asiassa se syömishäiriöryhmä, joka on luultavasti lisääntynyt kaikkein eniten, mutta josta on vähiten tietoa.

Ahmiminen voi helpottaa masennusta

Keravalainen Ritva Salo yrittää laihduttaa syömällä kasviksia- onpa hän kerran ollut kasviskeittodieetilläkin.

- Dieetti on ihan hyvä, mutta se ei ole vielä onnistunut, Salo nauraa.

Kuka tahansa voi kehittää itselleen hullunkurisilla dieeteillä syömishäiriön

Aila Rissanen

Iloinen rouva kertoo, että pitkään jatkunut kasvisruokadieetti johtaa usein suklaan syöpöttelyyn.

- Sitten tulee makean tarve. Se on jännää, että kun pitkään syö kasviksia, vaikkapa pari viikkoa, niin sitten pitää saada suklaata tai jotain muuta. Tämä on se heikkous.

Masentuneisuuteen taipuvaisilla ihmisillä on normaalia suurempi riski joutua holtittoman ahmimisen kierteeseen. Heillä laihduttaminen voi vähentää serotoniinin määrää aivoissa, mikä lisää masentuneisuutta. Pahaa oloa paikataan syömisellä, joka voi muuttua ahmimiseksi.

Professori Aila Rissanen väittää silti, että kuka tahansa ihmedieettejä harrastava voi sairastua ahmimishäiriöön.

- Kuka tahansa, joka riittävän sinnikkäästi yrittää laihduttaa hullunkurisilla ja epäfysiologisilla tavoilla, voi kehittää itselleen ahmimishäiriön. Ei siihen kauhean suurta psyykkistä altistusta tarvita, Rissanen sanoo.

Herkemmin ahmintahäiriö kuitenkin kehittyy ihmiselle, jolla on biologiassaan jo valmiiksi masennuksen ja ehkä mielialahäiriön taakka.

- Mielialahäiriön ja ahmintahäiriön yhdistelmä on aika tavallinen. Sen oletetaan biologisesti liittyvän serotoniiniaineenvaihduntaan, kertoo Rissanen.

Lue seuraavaksi