Tanssifestivaalissa on nyt miesten vuoro

Miehet pukevat tutut, kärkitossut ja tiarat ylleen tämän vuoden Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalissa.

kulttuuri
Suomen Kansallisbaletin tanssijat Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalissa.
Yle / Kalevi Pitkäkangas

"On hyvä näyttää, että tanssi sopii miehille yhtä lailla kuin naisille", perustelee Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen tapahtuman tämän vuoden teemaa. Esiintyjälista on aiempia vuosia miehekkäämpi.

Esillä on useita kotimaisia mieskoreografeja, kuten Carl Knif, Jyrki Karttunen sekä Joona Halonen. Ulkomaisista vieraista miehistä menoa edustavat brasilialainen Cia Sociedade Masculina sekä amerikkalainen Les Ballets Trockadero de Monte Carlo.

- Tottakai meillä on myös naiset mukana, mutta miesten tanssi on tänä vuonna erityisessä keskiössä. Se on ollut tietoinen valinta, Uotinen sanoo.

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali avattiin torstaina unelmasäässä. 43:nnen kerran järjestettävän tanssitapahtuman avajaisia seurasi Kuopion satamatorilla parituhatta ihmistä.

Amerikkalaisryhmää odotetaan etukäteen

Yhdysvaltalainen Les Ballets Trockadero de Monte Carlo on yksi festivaalin etukäteen odotetuimmista esiintyjistä. Ryhmä esittää baletit kokonaan miesten voimin - naisrooleja myöten. Miesballerinoja on yritetty houkutella Kuopioon jo vuosien ajan.

- Se ei ole missään tapauksessa klassisen tanssin parodia, vaan miehet ovat äärimmäisen taitavia ja siellä nähdään poikkeuksellista tulkintaa klassikoista, taiteellinen johtaja Jorma Uotinen sanoo.

Uotisella itsellään on avajaispäivänä ensi-illassa säveltäjä Atso Almilan kanssa yhteistyönä tehty Symphony 4 - Dances. Taiteilijoiden yhteisprojektilla on pitkä historia.

- Atso Almila lähestyi minua jo 1970-luvulla kun olin tanssijana Pariisissa. Hän kirjoitti minulle kirjeen ja ehdotti yhteistyötä. Silloin aikamme ei sallinut yhteistyötä, mutta runsas vuosi sitten minulle tuli mieleen, että sen voisi toteuttaa nyt. Atso innostui siitä välittömästi, kertoo Uotinen.

Kuopio Tanssii ja Soi jatkuu ensi viikon keskiviikkoon. Ilmaistapahtumiin odotetaan kymmeniä tuhansia ihmisiä. Lipunmyyntitavoite on 8 000 - 9 000 lippua.