Venäjän johtava rikostutkija kiistää uhanneensa tappaa maasta paenneen toimittajan

Venäjän poliisin johtava tutkija kiistää uhanneensa Novaja Gazeta-lehden varapäätoimittajan henkeä. Hän myöntää nuhdelleensa toimittajaa, mutta kutsuu väitteitä uhkailusta "harhakuvitelmiksi". Novaja Gazeta kertoi keskiviikkona, että sen toimittaja on paennut maasta johtavan tutkijan uhkailujen takia.

Ulkomaat

Venäjän poliisin tutkintakomitean johtaja Alexandr Bastrykin kiistää, että hän olisi uhannut Novaja Gazeta-lehden varapäätoimittajan Sergei Sokolovin henkeä. Bastrykin kutsui väitteitä ”kiihkoisiksi harhakuvitelmiksi" Izvestia-lehdessä.

Novaja Gazetan päätoimittaja Dmitri Muratov kirjoitti keskiviikkona, että Sokolov on joutunut pakenemaan maasta tutkintajohtajan esittämän tappouhkauksen vuoksi. Muratovin mukaan Bastrykin kuljetutti Sokolovin metsään kesäkuun alussa ja häntä uhattiin siellä käydyn keskustelun aikana.

Bastrykinin kerrotaan myös vitsailleen aikovansa myöhemmin tutkia toimittajan kuolemaa. Novaja Gazetan päätoimittaja Muratov kirjoitti keskiviikkona, että uhkailun syynä oli artikkeli, jossa Sokolov arvosteli joukkomurhaan osallisen tuomiota liian lieväksi.

Tutkintakomitean johtaja Bastrykin kiisti Izvestiassa tapaamisen metsässä.

- En edes muista kuinka monta vuotta sitten olen viimeksi käynyt metsässä. Työni on niin vaativa, ettei minulla ole aikaa tehdä retkiä maaseudulle, Bastrykin sanoi.

Bastrykin kuitenkin myönsi nuhdelleensa Sokolovia toimittajatapaamisessa joukkomurhan rikostutkintaa koskeneesta artikkelista.

Novaja Gazeta -lehti tunnetaan tutkivasta journalismista ja presidentti Vladimir Putinin arvostelusta. Novaja Gazetan omistajiin kuuluu muun muassa Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov ja suursijoittaja Alexandr Lebedev, joka omistaa myös brittiläiset Evening Standard - ja Independent-sanomalehdet.

Useita Novaja Gazetan toimittajia on kuollut epäselvissä olosuhteissa vuosikymmenen aikana. Tunnetuin heistä oli Anna Politkovskaja, joka ammuttiin kotinsa rappukäytävässä syksyllä 2006.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset