1. yle.fi
  2. Uutiset

Kivimäki ei valita vakoilutuomiosta - suorittaa rangaistuksen kotona

Kivimäen liikkumista valvotaan jalkapannalla. Professuurin jatko on yhä auki.

Ulkomaat

Tanskassa venäläisvakoilijoiden avustamisesta tuomittu tutkija Timo Kivimäki ei aio valittaa vankeustuomiostaan. Kivimäki tuomittiin toukokuun lopussa viiden kuukauden vankeuteen vieraan vallan tiedustelupalvelun avustamisesta.

Tällä tavalla asia saadaan nopeammin pois päiväjärjestyksestä.

Kivimäki kertoo Yle uutisille, että hän ei edellenkään hyväksy tuomiota mutta tällä tavalla asia saadaan nopeammin pois päiväjärjestyksestä. Valitustie olisi todennäköisesti kestänyt pari vuotta olettaen, että asia vietäisiin Tanskan korkeimpaan oikeuteen.

Kivimäki saa ilmeisesti suorittaa rangaistuksensa kotona siten, että hänen liikkumistaan valvotaan ja rajoitetaan jalkapannalla. Viiden kuukauden vankeustuomio olisi merkinnyt noin kolmen kuukauden oleskelua vankilassa.

Kööpenhaminan yliopistossa kansainvälisen politiikan professorina toiminut Kivimäki kiisti oikeudenkäynnin aikana syyllistyneensä rikokseen.

Kivimäki oli asetettu syytteeseen vieraan vallan tiedustelupalvelun toiminnan edistämisestä Tanskassa. Kyseessä on Tanskan rikoslain niin sanottu lievempi vakoilurikos, eikä syyttäjä väittänyt Kivimäen luovuttaneen salassa pidettävää aineistoa. Tuomio perustui siihen, että luovutettu aineisto voisi siitäkin huolimatta hyödyntää Venäjän tiedustelutoimintaa.

Kööpenhaminan yliopisto ei vielä ole päättänyt miten tuomio ja Kivimäen päätös jättää valittamatta siitä vaikuttavat Kivimäen mahdollisuuksiin jatkaa professuurissaan.

Lue seuraavaksi