1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eija Laitinen (Kirjailija)

Talkoohenkeä kansallispuiston verran

Perämeren kansallispuistossa, Sarvenselän saaristoalueella kunnostetaan rakenteita, siivotaan rantoja ja tehdään luonnonhoitotöitä parinkymmenen talkoolaisen voimin.

Mitä tapahtuu, kun Perämeren kansallispuiston saaristoon kokoontuu vapaaehtoisia talkoolaisia kuuden päivän ajaksi?

Jo ensimmäisen neljän päivän aikana on tapahtunut paljon. Rannoilta ja maastosta on kerätty roskia tuhansien kilojen edestä, luonnonhoitotöitä on tehty "niska limassa" ja pitkosten lahonneita puita on vaihdettu metreittäin uusiin. Lisäksi Selkä-Sarven päässä oleva vanha makasiini on kunnostettu perinpohjaisesti.

Osa jää rannalle

Vapaaehtoisia talkooleirille olisi tungokseksi saakka, kertoo Pidä Lappi Siistinä ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Ketola.

Meillä on ollut jopa ruuhkaa kesän kahdelle leirille.

Jarmo Ketola

- Meillä on ollut jopa ruuhkaa kesän kahdelle leirille. Viimeisille on pitänyt sanoa, että leiri on valitettavasti  täynnä.

Yhdistys järjestää kesän aikana Perämeren kansallispuiston leirin lisäksi toisen talkooleirin Sallatunturilla.

Luonnosta huolehtiminen kiehtoo

Ketola uskoo, että vapaaehtoisia kiehtoo huolenpito luonnosta, jossa he itse liikkuvat. Leiriläisten joukossa on paljon myös Lapissa liikkuvia eteläsuomalaisia.

Paraisilta kotoisin oleva Eija Laitinen on huhkinut  luonnonhoitotöiden kimpussa neljän päivän ajan.

- Olemme raivanneet ja polttaneet katajia. Työtä tehdään lampaita varten, jotta niillä olisi kiva laiduntaa täällä, Laitinen selventää.

Laitinen on ollut mukana vuodesta 2007 asti Pidä Lappi Siistinä -talkooleireillä, mutta hänen avopuolisonsa Janne Turunen on mukana ensimmäistä kertaa.

- Ensimmäinen leiri armeijan jälkeen. Ihan mielekästä tämä. Pääsee pois kaupungin hälinästä ja tulee tehtyä pihahommia, mitä muuten ei tekisi.

- Parasta on se, että pääsee tekemään lomalla jotain yleishyödyllistä. Samalla tapaa samankaltaisia ihmisiä, Eija Laitinen lisää.

Vapaaehtoistyöllä on merkitystä

Metsähallituksen Boundless Bothian Bay -hanke osallistuu leiriin kustantamalla kaikki tarvittavat rakennusaineet ja materiaalit.

Boundless Bothian Bay-hankeeesa on mukana koko Perämeren kaari.

- Meidän tähtäimessä on Perämeren matkailu- ja virkistyskäyttö, kiteyttää projektipäällikkö Mirva Leppälä Metsähallituksesta.

Leppälä sanoo, että vapaaehtoistyö on Metsähallitukselle ja itse Perämeren kansalllispuistolle äärimmäisen arvokasta.

- Se on yksi keino ylläpitää ja hoitaa Perämeren saaria. Se on myös keino kenelle tahansa ihmiselle päästä tekemään arvokasta työtä hienossa ja ainutlaatuisessa ympäristössä.