1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranskan vaalikampanja luisui saippuaoopperaksi

No tulihan sitä säpinää, tähän tylsääkin tylsempään parlamenttivaalien vaalikamppailuun. Talouskriisi ei kuitenkaan ehdokkaita ja kansaa herättänyt, vaan Kauniit ja rohkeat -televisiosarjan mieleen tuova sosialistidynastian sisäinen saippuaooppera.

Francois Hollanden naisystävän Twitter-viesti, jossa hän kehotti Olivier Falornia olemaan rohkea. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ilmeitä, lähikuvia, hampaidenkiristelyä, draamaa, eleitä, valtataistelua, juonittelua, tuittuilua.

Draama revähti levälleen, kun presidentti François Hollanden naisystävä Valérie Trierweiler ryhtyi tottelemattomaksi sosiaalisessa mediassa.

- Rohkeutta Olivier Falorni, hän twiittasi.

Helvetti pääsi irti. Olivier Falorni on nimittäin Hollanden entisen naisystävän Ségolène Royalin vastaehdokas sunnuntain parlamenttivaalien toisella kierroksella.

Koko sosialistipuolueen  koneisto liikekannalla

Mutta miksi tästä pitäisi nousta kohu?

He haluavat pelastaa sotamies Royalin.

Olivier Falorni

No siksi, että niin Hollande kuin sosialistinen puoluekin olivat vedonneet Falorniin, että tämä vetäytyisi vaalien toiselta kierrokselta ja petaisi näin parlamenttipaikan Royalille.

Ja siksi, että Falorni on itse asiassa hänkin sosialistipuolueen ehdokas, tosin dissidentti sellainen. Siksi, että Royalista piti tulla koko parlamentin alahuoneen puheenjohtaja.

Suuressa pelissä kansanedustajapaikan kuittaamisen piti olla lähinnä ilmoitusasia. Ja siksi, että Royal taki hartiavoimin töitä Hollanden vaalikampanjan eteen. Palkinnon piti olla vain päivien päässä.

- Teen kaikkeni, jotta Royal tulisi valituksi sunnuntaina, sosialistien pääsihteeri Martine Aubry sanoi.

“Pelastakaa sotamies Royal”

Mutta Falorni ei aio vetäytyä. Ei, ei ja ei. Hän on paikallispoliitikko, joka tuntee lounais-Ranskassa sijaitsevan vaalipiirinsä kuin omat taskunsa. Ségolène Royal puolestaan on kansallisella tasolla viime vuosina häärinyt “laskuvarjoehdokas”, jonka sosialistipuolue asetti mahtikäskyllään vaalipiiriin viralliseksi ehdokkaakseen.

- He haluavat pelastaa sotamies Royalin, Falorni ironisoi.

Saippuaoopperan ainekset huokuivat reaktioista puolin ja toisin.

- Isku oli liian kova, olen murtunut ja vaadin kunnioitusta äidille, jonka lapset kuulevat, mitä sanotaan, Royal sääli itseään, ja viittasi lapsilla neljään Hollanden kanssa saamiinsa nyt jo aikuiseen lapseen.

- Hollande on tavallinen mies. Hänellä on perheongelmia niin kuin kaikilla uusperheillä. Ei se ole vakavaa, vinoili puolestaan oikeiston UMP-puolueen johtohahamo Alain Juppé.

- Trierweilerin on oltava varovaisempi, toppuutteli sosialistien pääsihteeri Martine Aubry.

- Vasemmisto pelkää vapautta, napautti entinen oikeistopääministeri Jean-Pierre Raffarin.

Le Monde kehottaa lopettamaan Twitterin käytön

Ranskalaismedia on patistanut Trierweileria valitsemaan. Joko hän pysyy toimittajana ja jättäytyy täysin pois presidentin rinnalla keikistelystä, tai sitten hän luopuu poliittisen journalistin roolistaan ja ottaa roolinsa valtakunnan ykkösnaisena. Laatulehti Le Monde puolestaan kehotti isällisesti Trierweileriä lopettamaan Twitterin käytön.

Taatusti vaikea valinta kunnianhimoiselle naiselle.

Silti on selvä, ettei hallituksen tai presidentin tiedotusstrategiaa tue se, että vallan keskiössä, suurten linjanvetojen ja strategioiden kulissien takana häärii jatkuvasti ammattijournalisti, joka saattaa paljastaa milloin ja missä vain mitä itse parhaaksi näkee. Tai vetää maton alta koko sosialistihallituksen linjanvedoilta.

Pieni valtaklikki saa kritiikkiä

Hollande on tavallinen mies. Hänellä on perheongelmia niin kuin kaikilla uusperheillä. Ei se ole vakavaa.

Alain Juppé

Monet varsinkin oikeistossa ovat näheet koko sotkussa malliesimerkin siitä, kuinka muutoksen presidenttinä itseään markkinoinut Hollande kumppaneineen edustaa itse asiassa vanhaa ja jäykkää keskusjohtoista sosialistista puoluekoneistoa.

Puolueen vakiintuneen valtaklikin, niin sanottujen “elefanttien”, määräysvaltaa uhmaavat yritetään hiljentää.

Vallanpito perustuu palveluksille ja vastapalveluksille, ja mikä pahinta, henkilökohtaisille pienen piirin suhteille.

Sosialistien johdossa kaikki tuntevat toisensa jo vuosikymmenien takaa. Monet perhe- ja ihmissuhdeverkostot muodostavat keskinäisen valtaverkoston, jossa suora yhteys kansaan ja vaaleihin on heikentynyt.

Iskevin esimerkki löytyy huipulta. Hollande ja Royal ovat entisiä elämänkumppaneita. Heillä on neljä yhteistä lasta. Royal oli ehdokkaana vuonna 2007, Hollanden onnistunut vuoro koitti 2012. Sosialistipuolueen pääsihteeri Martine Aubry puolestaan on entisen EU-komission puheenjohtajan Jacques Delorsin tytär.

Huipputoimittajat mukana kuvioissa

Myös yhteydet journalistikuntaan ovat tiiviit.

Hollanden nykyinen kumppani ja skandaalin poksauttanut Valérie Trierweiler on korkean profiilin poliittinen journalisti. Hänen uskotaan olleen Hollanden naisystävä jo vuodesta 2004.

Vuosikausien ajan hän käsitteli kuitenkin poliittisia ajankohtaisia tapahtumia maan näkyvimmissä medioissa, eikä kukaan sen kummemmin älähtänyt.

Heti presidentinvaalien jälkeen hän julkaisi kirjan Hollanden noususta valtaan. Kirjassa oli Hollanden riipustamat alkusanat. Ei kovin puolueetonta, sano.

Puhumattakaan seksiskandaalin takia sosialistipuolueen hylkiöksi muuttuneesta entisestä Kansainvälisen valuuttarahaston johtajasta Dominique Strauss-Kahnista. Hänen vaimonsa Anne Sinclair on myös toimittaja. Strauss-Kahnin ollessa vielä voimissaan Sinclair pidättyi näkyvästä toimittajan roolista, mutta hiljattain hänet nimitettiin Huffington Postin ranskankielisen version päätoimittajaksi.

Voitte arvata, ettei Strauss-Kahnin elämästä ole näkynyt kärkeviä skuuppeja nettijulkaisun sivuilla.

Naisystävälle toimistotila veronmaksajien rahalla

Kiivasta polemiikkia on aiheuttanut myös se, että Ranskassa presidentin puolisolla on käytössään hulppeat resurssit. Veronmaksajien rahoilla Valérie Trierweiler on saanut käyttöönsä kokonaisen toimistotilan Elysée-palatsista, johon tämä vaaleilla valitun presidentin naisystävä saa palkata jopa kuusi tiedotusalan ammattilaista ja muuta avustajaa. Virallisesti päätehtävänä on vastata kansalaisten kirjeisiin ja haastattelupyyntöihin.

Ai niin, ne sunnuntain parlamenttivaalit.

Kyselyiden mukaan sosialistit voittavat alahuoneeseen enemmistön joka tapauksessa. Siten valta olisi vaihtunut Ranskassa pitkän vaalikevään aikana lähes täydellisesti oikealta vasemmalle. François Hollandella olisi sitten vapaat kädet alkaa luotsata maata läpi alati pahenevan talouskriisin.

Mitä tahansa linjaa hän vetääkään, siinä hommassa pitää pysyä uskottavana.

Hollande tuskin haluaa, että perheen sisäiset yllätysvedot alkavat nakertaa euroalueen toiseksi suurimman maan ja koko euroalueen uskottavuutta.