Lämpö saa koirat ja ihmiset kilpasille uimarannoista

Koiralla ei ole asiaa ihmisten uimarannalle - toisaalta ihminen väistää koiraa sille merkityllä uimapaikalle. Eripuraa ihmisten ja lemmikkien uimavesistä tulee etenkin helteellä.

Kotimaa
Jarkko Heikkinen / YLE

Järjestyslain mukaan ihmisten virallisille uimapaikoille ei saa viedä koiria. Tosin kaikki rantavedet, joissa ihmiset uivat, eivät ole varsinaisia uimapaikkoja, Lahden apulaiskaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala huomauttaa.

Esimerkiksi Lahdessa on paljon rantaa, jota ei ole merkitty kenenkään uimarannaksi. Näillä paikoilla ja koirille osoitetuilla rannoille lemmikitkin saavat pulahtaa veteen.

- Koirille on vain muutama uimapaikka, joten toivotaan, että ihmiset eivät valtaa niitä, Kujala sanoo.

Hänen kokemuksensa mukaan ihmiset ja koirat ajautuvat silloin tällöin törmäyskurssille uimapaikoista.

Helteellä ihmisten uimarannat ovat usein täynnä. Silloin osa uimareista alkaa hamuta väljemmille vesille, jotka saattavat olla koirien ja niiden omistajien suosimia paikkoja. Kirsi Kujalan mukaan vaatii harkintaa, kumpi väistää.

- Koirien uimarannalla ihminen väistää. Ihmisten valtaamalla rannalla koira väistää. Vaikka helteellä joskus kyllä tuntuu, että koira ei saa mennä minnekään.

Koirarannan ylläpito edullista

Kirsi Kujala kuitenkin uskoo, että niin koirat kuin ihmisetkin löytävät itselleen sopivan uimapaikan.

Koirille on vain muutama uimapaikka, joten toivotaan, että ihmiset eivät valtaa niitä.

Kirsi Kujala

- Koiralle riittää usein vähän vaatimattomampikin paikka, oja tai lutakko, mihin ihmiset eivät mene. Koira on joustava paikan suhteen, jos vain omistaja vain päästää lemmikkinsä vähän tavallista harmaampaan veteen.

Koirien ja ihmisten uimarantojen ylläpito on samanlaista. Kaupunki huolehtii paikoilta roskat pois kuten muiltakin viheralueilta. Rahallisesti koirarannan ylläpito on edullista.

- Se on varsin halpaa, maksaa saman verran kuin yleisen viheralueen ylläpito muutenkin.

Eri puolilla Lahtea on puolisen tusinaa koirien uimapaikkaa.