1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat purkaa pakotteita, Coca-Cola palaa Myanmariin

Coca-Cola alkaa tuoda juomiaan naapurimaista ja perustaa pian myös tuotantolaitoksia Myanmariin.

Virvoitusjuomajätti Coca-Cola palaa Myanmariin 60 vuoden tauon jälkeen Yhdysvaltain purettua Myanmarin vastaisia pakotteitaan. Yhtiön mukaan toiminta Myanmarissa aloitetaan heti, kun Yhdysvaltain hallitus antaa luvat investoinneille.

Yhdysvaltain hallitus ilmoitti viime kuussa palkitsevansa Myanmarin poliittiset uudistukset purkamalla pakotteitaan, mikä avaa ovet kaupallisille investoinneille. Coca-Cola-yhtiön tuotteet tuodaan aluksi naapurimaista, kunnes tuotanto pystytään aloittamaan myös Myanmarissa, yhtiöstä kerrotaan.

Myanmar on yksi kolmesta maasta, joissa Coca-Cola ei tällä hetkellä toimi. Kaksi muuta ovat Kuuba ja Pohjois-Korea. Myanmarissa yhtiö ehti toimia vuosina 1927 - 1962. 

Kuuba puolestaan oli yksi yhtiön ensimmäisistä ulkomaanalueista. Siellä toiminta alkoi jo vuonna 1906 mutta päättyi vallankumoukseen ja Yhdysvaltain kauppasaartoon. Vain Pohjois-Korea on täysin valkoinen alue Coca-Colan kartalla.

Myanmarin viime vuonna alkaneen demokratisoitumisen vuoksi Yhdysvallat aikoo hellittää myös finanssipalvelujen rajoituksia. Siten Myanmariin palaavat lähitulevaisuudessa myös luottokortit. Sen sijaan Myanmarin vientikauppaa Yhdysvaltoihin ei olla vapauttamassa.