Argentiinan presidentti painostaa Isoa-Britanniaa neuvotteluihin Falklandin saarista

Maat pitivät kilpailevat muistojuhlat 30 vuotta sitten päättyneen sodan kunniaksi.

Ulkomaat

Argentiinan presidentti Cristina Fernandez-Kirchner vaati torstaina Isoa-Britannia aloittamaan keskustelut Falklandin saarista. Presidentti esiintyi YK:n dekolonisaatiokomitean kokouksessa päivänä, jolloin on kulunut 30 vuotta siitä, kun Iso-Britannia syrjäytti Argentiinan 74 päivää kestäneen miehityksen Falklandissa.

Sekä Argentiina että Iso-Britannia pitivät kilpailevat muistojuhlat päivän kunniaksi.

Vuoden 1982 Falklandin sodan veteraanit kerääntyivät pääkaupunki Port Stanleyyn muistelemaan 255 sodassa kuollutta brittisotilasta. Myös yli 650 argentiinalaista menehtyi sodassa.

Presidentti Fernandez syytti Isoa-Britanniaa sen YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenyyden hyväksikäytöstä, valehtelusta Falklandin saarten historiasta ja kiusaajana käyttäytymisestä. Fernandez kuitenkin painotti, ettei Argentiina halua enempää sotia tai kuolemia.

- Emme pyydä paljoa. Haluamme vain keskustella - emme pyydä ketään sanomaan "kyllä, Malvinasin saaret kuuluvat Argentiinalle", Fernandez totesi.

Jännitteet maiden välillä kiristyvät

Presidentti matkusti komitean kokoukseen yli 90-henkisesn, ministereistä ja virkamiehistä koostuvan ryhmän mukana. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kuun maan päämies on osallistunut arvoasteikossa melko matalalla olevan komitean tapaamiseen.

Argentiinan mukaan Iso-Britannia on laittomasti hallinnut saaria vuodesta 1833 eteenpäin.

Jännitteet maiden välillä ovat kiristyneet viime kuukausina, erityisesti sen jälkeen kun brittiläisyhtiöt ovat alkaneet etsiä öljyä ulkomailla.

Britannian pääministeri David Cameron varoitti Argentiinaa, että Lontoo on valmis ja halukas puolustamaan Falklandin saaria. Britannian mukaan suvereniteetti-keskustelut voidaan aloittaa ainoastaan, jos saaren asukkaat haluavat suvereniteetin.

Saarten hallinto ilmoitti tiistaina järjestävänsä kansanäänestyksen mahdollisesti ensi vuonna sen 3000 asukkaalle siitä, haluavatko asukkaat kuulua Ison-Britannian itsehallinnollisiin, ulkomaisiin alueisiin.

Argentiinan mukaan asukkailla ei ole yksipuolista oikeutta päättää, mihin saari kuuluu.

Falklandin saarten hallinto ehdotti keskusteluja Argentiinalle

Falklandin saarten lainsäätäjä Roger Edwards syytti Argentiinaa siitä, että se haluaa ottaa pois saarten asukkaiden oikeudet ja altistaa heidät kolonialismille.

Toinen lainsäätäjä Mike Summers yritti tarjota Fernandezille ehdotuskirjelmää keskusteluista Falklandin saarten oman hallinnon kanssa. Summers ei kuitenkaan päässyt lähestymään presidenttiä, eikä Argentiinan ulkoministeri suostunut ottamaan kirjettä vastaan.

Argentiina on paitsi kiristänyt lausuntojaan, myös lisännyt diplomaattista ja taloudellista painostusta Isoa-Britannia kohtaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters