1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina lähettää ensi kertaa naisen avaruuteen

Liu Yang on 34-vuotias taistelulentäjä. Yhdessä kahden toverinsa kanssa hän testaa, onko Kiinan avaruusmoduulista ihmisen asuinpaikaksi.

Ulkomaat
Ihmisiä seuraamassa Shenzhou-9-aluksen  kuljetusta laukaisuaslustalle 9.6.2012.
Ihmisiä seuraamassa Shenzhou-9-aluksen kuljetusta laukaisuaslustalle 9.6.2012.Featurechina/ EPA

Kiinan uutistoimisto Xinhua on vahvistanut huhut, joiden mukaan Kiinan seuraavan avaruusaluksen miehistössä on myös nainen. Liu Yang ja hänen kaksi miespuolista toveriaan lähtevät matkaan huomenna lauantaina.

Miehitetty lento on Kiinalle neljäs. Samalla se on ensimmäinen, jolla kokeillaan telakoitumista avaruudessa. Miehittämättömällä koelennolla sellainen on jo onnistunut.

34-vuotias Liu on koulutukseltaan ilmavoimien lentäjä. Hän sanoo, että häntä on taikonauttikoulutuksen alusta asti kohdeltu samalla tavoin kuin miespuolisia työtovereitaan Jing Heipengia ja Liu Wangia.

Heidät laukaistaan avaruuteen Gobin autiomaasta Shenzhou-9-aluksessa lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa. Aluksen tavoitteena on telakoitua avaruudessa jo kiitävään Tiangong-1-moduuliin noin 320 kilometrin korkeudessa ja testata moduulin ilmanvaihtoa ja muita elämälle välttämättömiä järjestelmiä. Maahan heidän on määrä palata puolentoista viikon kuluttua.

Kolmikon matka on osa ohjelmaa, jonka päämääränä on Kiinan oma avaruusasema. Sen on tarkoitus olla toiminnassa vuoteen 2020 mennessä. Sen jälkeen Kiinan avaruusohjelmassa häämöttää miehitetty matka Kuuhun.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi