1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leirintä

Lasten kesäleiriltä irtoaa elämysten lisäksi opintopisteitä

Useat oppilaitokset antavat leiriharjoittelusta opintopisteitä. Lapset ovat leirillä mm. lingonneet kumisikaa ritsalla, pelanneet fresbeegolfia ja ampuneet jousella.

Kuva: Timo Ikonen / Yle

Juvalaislapset ja -nuoret ovat saaneet kesäpuuhaa jo vuosikymmenien ajan Hauskis-leireiltä. Juvan eteläosissa Kaislajärvellä leirikeskus on toiminut leirien tukikohtana jo aiemminkin, mutta reilun neljännesvuosisadan lasten ja nuorten leirit ovat kulkeneet Hauskis-nimellä.

Tällä viikolla leireilemässä mökkimajoituksessa on ollut 6-10 -vuotiaita lapsia ja juhannuksen alla neljän päivän leirin sankareina ovat 11-14 -vuotiaat.

Leirin ohjelma on perinteinen ja hyväksi havaittu: pelejä, leikkejä, kisailuja, kädentaitoja, uimista, saunomista ja säännölliset ruokailut. Leiriaika vierähtää aina siivillä.

- Ku täällä saa puuhata kaikkee kivaa ja tavata kavereita, kerran aiemminkin leirillä vieraillut Elli Riipinen kertoo.

- No että pääsee uimaan ja kalastamaan, luettelee ensimmäistä kertaa hauskistunnelmaan tutustunut Lenni Tikkanen odotuksiaan leirille.

Saa puuhata kaikkee kivaa ja tavata kavereita

Elli Riipinen

Opintopisteitä saaliiksi

Lasten lisäksi leirin ohjaajilla on omat, opinahjoihin liittyvät odotuksensa, sillä luvassa on opintopisteitä. Esimerkiksi ammattikorkeakoulupuolella kahden viikon leiriohjaus tuo neljä opintopistettä.

- Sen teorian, sen pohjan saa sieltä koulusta, mutta kyllä tämä on käytännössä sitä, missä pääsee katsomaan niitä omia taitojaan, että missä vaatii vielä kehitystä, Mikkelin ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagokiikkaa opiskeleva Kaisa Kokkonen pohtii.

- Täällä on niin paljon eri tasoisia lapsia, että joutuu miettimään tosi tarkkaan miten ohjaa. Ja kuitenkin kun olen vasta toista vuotta opiskelemassa tätä alaa, niin on aika haastavaa välillä. Mutta täällä on paljon tuttuja, kokeneita ohjaajia, niin oppii tosi paljon, Suomen Nuoriso-opistossa nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi opiskeleva Maria Janhunen sanoo.

Oppilaitosopiskelijoiden lisäksi mukana on pari apuohjaajiksi koulutettavaa yhdeksäsluokkalaista. Heidän leiriopiskelunsa laskettaneen myöhemmin hyväksi lukiossa.

Leirikonkareitakin matkassa

Kaislajärven maisemissa useita leirejä vetänyt konkari tietää, mistä löytyy uuden ohjaajan sudenkuopat.

- Pitää olla valmiina muuttamaan toimintaa, kun sää muuttuu tai jotain muuta yllättävää tapahtuu. Pitää osata toimia tilanteen mukaan, leirin vastaava ohjaaja Lasse Kontra ohjeistaa.

Vajaan neljänkymmenen lapsen leirillä ohjaajia on mukana kymmenkunta. Onnistuneesta leiristä tuleva palaute saadaan välittömästi.

- Silloin kun lapset lähtee iloisena kotimatkalle ja sanoo, että ensi vuonna tulee uudelleen, niin silloin leiri on onnistunut, vastaava ohjaaja Lasse Kontra miettii.