YK:n kestävän kehityksen huippukokous

Riossa Brasiliassa ensi viikolla pidettävää YK:n kestävän kehityksen konferenssia pidetään erittäin tärkeänä. Rio +20 -kokouksessa pyritään luomaan suuntaviivoja kestävämpään tulevaisuuteen. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja Kepan kampanjapäällikkö Mika Railo keskustelivat Ylen Aamu-tv:ssä siitä, millaisia tuloksia kokoukselta odotetaan.

luonto
Erkki Tuomioja ja Mika Railo.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja Kepan kampanjapäällikkö Mika Railo Aamu-tv:n Annika Damströmin vieraina.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Kepan kampanjapäällikkö Mika Railo ovat itsekin lähdössä Rion kestävän kehityksen kokoukseen.

Ulkoministeri Tuomiojan mielestä vihreä talous ja köyhyyden poistaminen eivät ole ristiriidassa keskenään. Keskustelun pohjaksi laadittu 80 sivuinen asiakirjaluonnos, jota koko ajan työstetään, on kuitenkin erittäin vaikealukuinen. Siinä on koko ajan viittauksia aikaisempiin kokouksiin ja sitoumuksiin. Jos toistetaan aikaisempia sitoumuksia joita ei kuitenkaan ole täytetty, niin voi kysyä, onko tästäkään tulossa mitään uutta, pohti Tuomioja. Rion kokouksestahan ei vielä ole tulossa juridista kansainvälistä sopimusta vaan vasta poliittinen julistus.

Kepan Mika Railon mukaan tällaisissa konferensseissa puhutaan niin sanotuista ylisukupolvisista kysymyksistä - me otamme velkaa tulevilta sukupolvilta. 20 vuodessahan ei ole hirveästi tapahtunut edistystä. Esimerkiksi lajien katoaminen ei ole juurikaan hidastunut. Nyt on viimeinkin aika tarttua maailmanlaajuisiin haasteisiin ja etsiä konkreettisia ratkaisuja ongelmiin, sanoi Railo.

Lähteet: Yle