Depressiokoulu opettaa arjen taitoja mielenhallintaan

Janakkalassa alkaa syksyllä depressiokoulu, jossa opetellaan ryhmässä masennuksen ehkäisy ja- ja hoitotaitoja. Tarkoituksena on katkaista stressin, uupumuksen ja masennuksen muodostama kierre.

masennus
Varjokuva mietteissään olevasta miehestä.
Arja Lento / Yle

Depressiokoulu on Kalifornian yliopistossa USA:ssa 1980-luvulla kehitetty kurssimuotoinen itsehoito- ja ennaltaehkäisymenetelmä masennuksen ja uupumuksen hoitoon. Depressiokoulu ei kuitenkaan ole terapiaa. Sen etuina on pidetty sitä, että ihminen itse pohtii aktiivisesti omia toimintatapojaan ja ajatteluaan, sanoo Suomen Mielenterveysseuran koulutuspäällikkö Kaisa Soderus.

Vaikka menetelmä ei ole uusi, se on noussut taas pintaan, kertoo Soderus.

- Sosiaali- ja terveysministeriön viime vuonna päättyneen masennuksen ehkäisyyn tähdänneen Masto-hankkeen puitteissa esitettiin, että depressiokoulutoimintaa toteutetaan jatkossa osana työterveyshuollon toimintaa. Ehkä siitä on tullut siksikin taas suositumpaa.

Nyt Janakkalassa syksyllä alkavaan ryhmään otetaan vastaan ilmoittautumisia. Ryhmän tavoitteena on lisätä tietoisuutta omista mielialoista ja ryhmässä opetellaan taitoja mielialojen säätelemiseen. Ryhmä tarjoaa samalla mahdollisuuden vertaistukeen ja ajatusten vaihtoon toisten ryhmäläisten kanssa.

Ryhmällä on kaksi koulutettua ohjaajaa, joiden tehtävänä on jakaa tietoa masennuksesta ja harjoittaa taitoja masennuksesta selviytymiseen.