Heinämaan pitsiä uudistetaan kilpailuilla

Orimattilan Heinämaan pitsi syntyy nypläämällä. Ikääntyvien pitsintekijöiden joukkoon on saatu nuoria ja perinteisten Pitsipäivien ohjelmaa on otettu kaksi kilpailua.

kulttuuri
Pitsinnypläystä neljällä nappulalla
Tanja Perkkiö / Yle

Orimattilan Heinämaan ainutlaatuista pitsinnypläysperinnettä uudistetaan kilpailujen avulla. Viikonlopun Pitsipäivillä ratkeaa lauantaina uusien pitsimallien suunnittelukilpailun voittaja. Sunnuntaina kilpaillaan pitsinteon nopeudessa, aiheena heinämaalaiset pamppalat eli mantelit.

- Pamppalat syntyvät neljällä nappulalla. Ne ovat mantelinmuotoisia kuvioita, joita on ollut usein osana heinämaalaista pitsiä. Kilpailussa tehdään puolessa tunnissa niin monta pamppalaa kuin ehditään, kertoo Heinämaan pitsinkutojien puheenjohtaja Rauni Eskola.

Lauantaina ratkeaa uusien pitsimallien suunnittelukipailu, joka käynnistettiin jo viime vuoden puolella. Kisaan tuli yhdeksän erilaista pitsimallia kuudelta kilpailijalta.

- Tekijöitä ei ole paljoa, mutta mallit ovat aidosti uusia. Niissä on heinämaalaisia aineksia, kuten kuuluukin, mutta myös todella uutta, raottaa Eskola lauantaina klo 13 ratkeavan kilpailun salaisuuden verhoa.

Orimattilan Heinämaan Pitsipäivillä on esillä myös Heinämaan Pitsinkutojien kunniapuheenjohtajan, 100-vuotiaan Katri Laineen töiden näyttely.