1. yle.fi
  2. Uutiset

Kajaanin tsasouna sai ristikupolin

Kajaanin ortodoksisen seurakunnan rukoushuone eli tsasouna on valmistumassa Kuluntalahdessa. Perjantaina rukoushuoneen katolle asennettiin sipulinmuotoinen ristikupoli.

Kotimaan uutiset
kupoli, ortodoksisuus, ortodoksipappi, kirkonmenot
Paula Hiljanen / Yle

Noin 300 kiloa painava ja liki 20 litraa tervaa vaatinut kupoli on valmistettu Joensuun Tuupovaarassa. Pian puolitoista vuotta Kajaanin kirkkoherrana toiminut Isä Andreas siunasi ristin kupoleineen ortodoksisen kirkon perinteiden mukaisesti.

- Olen kiitollinen siitä, että seurakunta on tehnyt tsasounan rakentamispäätöksen. Rakentamisesta päätettiin jo ennenkuin aloitin työni kirkkoherrana.

Tsasouna on pienimuotoisempi ja ikäänkuin kappeli.

Isä Andreas

Tsasounaa on Kajaaniin haluttu jo kymmeniä vuosia, kertoo isännöitsijä Reijo Marjomaa. Rakennusta alettiin suunnitella vuonna 2009. Isä Andrea selventää kirkon ja rukoushuoneen eroa.

- Kirkko on vihitty seurakunnan säännöllisen jumalanpalvelusten pitopaikaksi. Tsasouna puolestaan on rukoushuone, missä alunperin maallikot ovat toimittaneet jumalanpalveluksia. Se on pienimuotoisempi ja ikäänkuin kappeli.

Kajaanin tsasouna on mitoitettu niin, että sinne sopii helposti 30 ihmistä. Ahtaasti sinne voi mahduttaa 50 ihmistä.

Kajaanin tsasouna vihitään kirkollliseen käyttöön lauantaina 18. elokuuta kaikille avoimessa tilaisuudessa. Vihkimisen toimittaa Oulun metropoliitta Panteleimon. Vedenpyhityksessä koko rakennus vihmotaan pyhitetyllä vedellä. Tsasouna tulee olemaan jatkossa tärkeä hautaansiunaamisten toimituspaikka.

Lue seuraavaksi