1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhemman ja lapsen yhteispassi siirtyy historiaan

Suomessa myönnettiin vielä elokuussa 2006 passeja, joihin vanhempien lisäksi voitiin merkitä myös lapset. Kesäkuun lopusta lähtien kaikki lapset tarvitsevat kuitenkin oman passin.

Kotimaan uutiset
Passi
Yle

Oletko tarkistanut onko passisi voimassa? Entä onko passiisi merkitty alaikäisiä lapsia? Euroopan unionin vuoden 2009 passiasetuksen muutos nimittäin vaatii, että myös lapsilla pitää olla oma passi.

Vanhempien ja lasten yhteispasseja myönnettiin vielä ennen vuoden 2006 elokuuta. Nyt lapsille on hankittava oma passinsa, vaikka yhteispassi olisi vielä voimassa.

Passin ensisijainen haltija voi toki käyttää passia määräpäivän loppuun saakka.

Saattaa aiheuttaa ruuhkaa

Passimuutoksen kolmen vuoden siirtymäaika tulee päätökseensä 25.6.2012. Jos kesäksi on varannut matkan ja lapsen kanssa on yhteispassi, pitää passinhakuun ryhtyä nopeasti. Tosin jo aiemmin moni maa on edellyttänyt, että lapsella on oltava oma passinsa.

Ylikomisario Pentti Jokinen Pirkanmaan poliisilaitokselta arvelee, että passimuutoksen siirtymäajan päättyminen aiheuttaa jonkin verran ruuhkaa. Tosin vuonna 2006 myönnetyt viiden vuoden passitkin ovat menossa tänä vuonna umpeen, mikä selittää osaltaan poliisin lupapalvelujen passiruuhkia varsinkin isommilla paikkakunnilla, kuten Tampereella.

Jokisen mukaan voimassaolevia kymmenvuotisia passeja on käytössä Pirkanmaallakin runsaasti.

- Uskoisin, että niitä on useita satoja, varmaan tuhansiakin vielä on voimassa, koska se viimeinen heinä-elokuukin silloin 2006 oli aika ruuhkainen. Kyllä silloin haettiin kymmenen vuoden passeja aika vilkkaasti. Toki on henkilöitä, jotka matkustelevat sellaisiin maihin, joissa vaaditaan biometrisiä varmenteita, ja ovat jo vaihtaneetkin tähän uuteen passiin. Osa on ollut jo ajallaan liikkeellä, ylikomisario Jokinen summaa.

Yllätys joillekin?

Pentti Jokinen myöntää, että passimuutos saattaa tulla joillekin kymmenvuotisen passin omaavalle yllätyksenä.

- No, itsellekin tulee kyllä tässä vaiheessa mieleen, että varmaan olisi poliisihallinnon tästä asiasta pitänyt enempikin tiedottaa.

Alaikäiselle lapselle myönnetään passi vain huoltajien suostumuksella.

Lue seuraavaksi