Villivihannesten suosio kasvaa

Villivihannesten, kuten vuohenputken ja voikukan, suosio jatkaa kasvuaan. Asennemuutos sekä lähi- ja super-ruoan menestys lisäävät villivihannesten nostetta.

luonto
Villivihannekset
Yle

Luonnonkasveihin suhtaudutaan nyt suopeammin, vaikka vuohenputki kitketään usein edelleen kasvimailta pois.

Villivihannesten asiantuntija Päivi Mattila on vetänyt tupaten täysiä villivihannesretkiä muun muassa kansalaisopistoissa.

- Pula-ajasta on mennyt riittävä aika. Ihmiset tietävät, että tämä on valinta, ei pakko. Ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, miten voida hyvin, Päivi Mattila sanoo.

Opetushallituksen tilastojen mukaan luonto- ja ympäristöalat kiinnostavat yhä useampaa kouluttautujaa. Hakijamäärät suhteessa opiskelupaikkoihin ovat kasvaneet.

Keväällä 2012 luonto- ja ympäristöalan 560 opiskelupaikkaa haki 1412. Viime vuoden 668 aloituspaikkaa haki 1368. Luonto- ja ympäristöalan opiskelupaikkoja on kuitenkin vähennetty runsaasti.

Polvet koukkuun, silmät auki

Avain onnistuneeseen keräilyyn on kyykistyminen. Puolentoistametrin korkeudelta parhaita apajoita ei lyödä.

Keräilyssä oma harkinta on tärkeintä. Kerätä sopii vain tuttuja kasveja, ja koirapuistot ja valtaväylät on syytä kiertää.

- Vihannekset kannattaa pestä, Mattila muistuttaa.

Jos kasvin lehdet ovat syötäviä, myös kukat voi syödä. Mesi tekee esimerkiksi koiranputken kukista herkukkaan makeita.

Ravintoarvoltaan villivihannekset voittavat kaupasta saatavat serkkunsa. Esimerkiksi vuohenputkessa on yhdeksän kertaa enemmän c-vitamiinia kuin jäävuorisalaatissa.

- Ihmiset ovat hoksanneet, ettei superfoodia tarvitse ostaa kalliilla kaupasta, vaan se on ilmaiseksi omalla pihalla.

Kaupallisesti villivihanneksia myydään gourmet-ravintoilihin.

- Jos nokkosta myydään, se kasvatetaan pellolla.

Vaikka kiinnostus luonnonantimia kohtaan on kasvussa, vielä voi rauhassa poimia useamman sadon kesässä.

Paras aika poimia villivihanneksia on alkukesästä. Kesän mittaan villivihannekset tummenevat, mutta eivät muutu myrkyllisiksi. Kokemattomalle alkukesän vaaleammat lehdet ovat kuitenkin turvallinen aloitus.