Vihreäksi maalattu aita ei riitä festarien ekoteoksi

Kun parikymmentätuhatta henkilöä matkustaa kesäfestivaaleille, ilon keskellä syntyy jätettä, melua sekä sähkön- ja vedenkulutusta. Tapahtumajärjestäjät pyrkivät pienentämään päästöjänsä joka vuosi.

Kotimaa
Ihmisiä Rentolavan luona Ilosaarirockissa
Ihmisiä Rentolavan luona Ilosaarirockissa 2011.Milla Holm / Yle

Muun muassa Joensuun Ilosaarirock on selvittänyt hiilijalanjälkensä, ja se vastaa 400:aa edestakaista lentomatkaa Yhdysvaltoihin. Festivaali pyrkii pienentämään ympäristökuormitusta koko ajan enemmän.

- Ympäristönsuojeluhan ei ole mikään kilpailutilanne, eli emme halua korostaa, että olisimme tässä ainoita ja parhaita. Mitä enemmän ja mitä useampi tekee ympäristötekoja, sitä parempi se on kaikille. Olemme tehneetkin yhteistyötä muiden festivaalien kanssa, kertoo tiedottaja Petri Varis.

Ympäristöasiat ovat siis tärkeitä myös imagon kannalta, mutta lupaukset on pidettävä. Ilosaarirockin henkilökunta laskee päästöjänsä henkilökunnan autojen vuosimalleista lähtien. Hiilijalanjälkeä kompensoidaan lahjoittamalla rahaa luontokohteeseen.

- Varsinkin nuoret osaavat arvostaa ekotekoja. Mutta aika mahdotonta olisi tehdä viherpesua ilman oikeita tekoja. Ei riitä, että sanotaan, että meillä on vihreää maalia aidoissa ja kaikki on hyvin, Varis jatkaa.

Ilosaarirockille, Provinssirockille ja Ruisrockille on myönnetty kansainvälinen Green'n'Clean -sertifikaatti.

Ei riitä, että sanotaan, että meillä on vihreää maalia aidoissa ja kaikki on hyvin.

Petri Varis

Puhtaan meren päiville

Myös Kotkan meripäivät haluaa olla tunnettu ympäristön ja Itämeren suojelun puolestapuhujana. Tapahtuma ei ole laskenut omaa hiilijalanjälkeänsä, mutta erityisesti jätteiden kierrätykseen panostetaan.

- Kesällä 2011 saimme kerättyä 20 tonnia puhdasta biojätettä, eikä yhtään ainutta kaatopaikalle menevää kuormaa syntynyt, kertoo markkinointiassistentti Seija Günther.

Meripäivät kannustaa ruokamyyjiänsä käyttämään biohajoavia kertakäyttöastioita ja yleisöä suosimaan julkisia liikennevälineitä.

Pääkaupunkiseudun vihreitä tapahtumia

Pääkaupunkiseudulla Greening Events -hanke opastaa tapahtumajärjestäjiä ja -kävijöitä ekotekoihin. Tavoitteena on luoda pitkäaikaisia ympäristöratkaisuja, kertoo projektisuunnittelija Elina Levula.

- Olisi hyvin tärkeää, että tapahtumat tiedottaisivat etukäteen eri käytänteistä, eli miten tapahtumassa voidaan kierrättää oikein ja miten tapahtumaan pääsee julkisilla kulkuneuvoilla. Osa tapahtumajärjestäjistä on jo pidemmällä ympäristöasioissa ja osa vielä vähän alkuvaiheessa.

Greening Eventsin internetsivuilla on festivaalikävijöille oma eko-opas. Pääkaupunkiseudun kaupunkien, World Design Capital Helsingin, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen sekä EU:n tukema Greening Events käynnistyi helmikuussa ja kestää kaksi vuotta.

- Konkreettisia toimintatapojen tai eri hankintoja vaihtamalla voidaan saada nopeastikin hyviä tuloksia aikaiseksi, Levula uskoo.

Lähiruokaa kaukaa tulleille artisteille

Mukana Greening Eventsissä on muun muassa megatähtien konsertteja järjestävä Live Nation. Promootiopäällikkö Maritta Kettusen mukaan tarvetta hankkeelle onkin.

- Ympäristöasioista huolehtiminen on toisinaan haastavaa, kun on kyse yksittäisistä tapahtumista eikä jokavuotisista festivaaleista. Mutta tämän hankkeen avulla pyrimme löytämään yleisen järjestelmän ja yleisiä ohjeita.

Kettusen mukaan ympäristöasiat kiinnostavat maailmantähtiäkin, ja usein heille tarjotaan esimerkiksi lähiruokaa. Muiden tapahtumajärjestäjien tavoin Kettunen heittää pallon myös yleisölle.

- Otamme vastaan ideoita siitä, miten voimme parantaa ja tutkia ympäristöasioita. Ja kävijätkin voivat miettiä, millä keinoin tulee paikalle ja miten itse käyttäytyy tapahtumassa, Kettunen kannustaa.