Yrittäjillä taistelutahtoa - Salo uuteen nousuun

Mieliala on Salossa monella maassa järisyttävien Nokia-uutisten jäljiltä. Osa kuitenkin jo uskoo, että tämä kaikki voi olla Salonkin kaupungissa uusi mahdollisuus.

Kuva: Dmitri Volgin / Yle

Salossa tehdään tästä eteenpäin hartiavoimin töitä sen eteen, että Nokian vähennyksistä huolimatta kaupungissa päästään jaloilleen mahdollisimman nopeasti. Alueella toimivat pienet ja keskisuuret yritykset ovat nyt pääosassa, jotta olemassa olevaa osaamista saadaan hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Yrityssalo tekee paikallisten yrittäjien kanssa tiivistä yhteistyötä ja olemassa olevien yritysten kasvua pyritään edesauttamaan. Salon seudulla monipuolisemman elinkeinorakenteen kasvattaminen on avainsana.

- Nyt täytyy miettiä miten tästä eteenpäin, miten luoda sitä uutta liiketoimintaa, miten lähdetään kasvamaan ja luomaan liiketoimintaa kansainvälisemmäksi ja miten löydetään uusia markkinoita, Peter Soinu Yrityssalon ohjelmapäällikkö luettelee.

Myös uusia toimialoja etsitään, kuten hyvinvointi- ja terveysteknologian puolelta. Osaamista tulee kehittää etenkin ohjelmistopuolella.

- Salossa on pitkä historia elektroniikkatuotteiden kanssa ja täällä ollaan oltu ICT:n ytimessä. Nyt olemme menossa vahvemmin ohjelmistopuolelle, Soinu toteaa.

Osaavia ihmisiä tarjolla

Nokia ilmoitti torstaina sulkevansa matkapuhelintehtaansa Salossa. Vähennykset koskettavat tuotannon työntekijöitä. Saloon jää tuotekehitystä, mutta sielläkin moni miettii epätietoisena tulevaisuuttaan.

Osaavien ihmisten pako Salosta on myös haaste. Tässä Yrityssalo tekee seudun yrittäjien kanssa yhteistyötä.

Pitää tehdä paljon pieniä asioita.

Peter Soinu

- Yritämme pitää osaavat ihmiset alueella ja löytää heille tekemistä. Positiivisen hengen luominen on tärkeää. Yrityshautomotoimintaa jatketaan ja uusia yrittäjiä haetaan. Pitää tehdä paljon pieniä asioita ja tätä kautta saadaan iso kokonaisuus, Soinu sanoo ja jatkaa.

- Tämä vaatii pitkäjänteistä työtä ja uskon, että tässä käy vielä hyvin.  Meillä on nyt suunnitelmat selvillä ja kannustan kaikki yrittäjiä tulemaan talkoisiin mukaan ja osoittamaan hyvää esimerkkiä.

Facebook-kampanja Salon tulevaisuuden puolesta

Salolaisen ohjelmistoalan yrityksen Aqenteq Solutionsin toimitusjohtaja Juha Borenius ei halua, että Salossa epätoivo valtaa mielialat. Hän perusti Facebookiin Voivoittelu ei auta – Salo nousuun -ryhmän.

- Aina täytyy muistaa, että isossa murroksessa on aina uusi mahdollisuus. Haluaisin kääntää katseet siihen, että mietitään mitä mahdollisuuksia tämä kaikki tarjoaa, minkälaisia osaajia meillä on. Kyllähän tätä työtä on tehty, mutta kaduilla ja toreilla on vielä se mielipide valloillaan, että mitenköhän tässä käy. Totta kai tämä on kriisi ihmisille ja perheille, jotka tästä joutuvat kärsimään, mutta seutukunta selviää varmasti.

Isossa murroksessa on aina uusi mahdollisuus.

Juha Borenius

Aqenteq Solutions työllistää 55 ihmistä ja on palkannut kevään aikana lisää työntekijöitä. Borenius muistuttaa, että Salosta löytyy lukuisia yrityksiä, jotka ovat riippumattomia Nokiasta.

- Ohjelmisto- ja eletroniikka-alan osaajia Salosta löytyy. Toivottavasti ohjelmistoala on yksi tulevaisuuden aloista. Hyvinvointiteknologialta odotetaan kasvua ja tulevaisuuden työpaikat ovat siellä. Täytyy toivoa, että Saloon osuu niitä yrityksiä, jotka saavat sitä kasvua aikaiseksi. Kyllähän Salon haaste on ollut se, että elinkeinorakenne on ollut liian yksipuolinen. Nokia on niin valtavan kokoinen näin pieneen kaupunkiin.