Skype-puhelusta Etiopiassa 15 vuotta vankeutta

Uusi laki on herättänyt jyrkkää vastustusta verkossa. Viranomaiset puolustavat lakia muun muassa sillä, että valtiolla on oikeus puhelumonopoliin.

Ulkomaat

Etiopia kieltää nettipuhelut ja langettaa niistä uuden lain turvin pitkiä vankeustuomioita, kertoo muun muassa arabiuutiskanava Al-Jazeera.

Esimerkiksi Skype-puhelusta saa toukokuussa kaikessa hiljaisuudessa säädetyn lain nojalla enimmillään jopa 15 vuoden tuomion.

Lainmuutokseen tarjotaan kahta syytä. Viranomaiset perustelevat nettipuhelujen kieltämistä turvallisuusuhilla sekä sillä, että nettipuhelut uhkaavat valtiollisen teleoperaattorin monopoliasemaa. Valtion operaattori laskuttaa puheluista kalliisti, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lailla on vaikutuksensa myös Etiopian nettikahvilakulttuuriin, kirjoittaa englanninkielinen Africa Report -uutissivusto. Kahvilanpitäjien mukaan Skype ja muut nettipuhelupalvelut ovat tuoneet paljon asiakkaita päätteiden ääreen.

Vaikka netinkäyttö ei ole 85 miljoonan asukkaan Etiopiassa tavallista, hallituksen on silti tavattu sensuroivan blogeja, uutissivustoja ja hallitusta arvostelevia sivuja verkossa, sanoo Toimittajat ilman rajoja -järjestö.

Myös amharankielisiä radiolähetyksiä on katkaistu. Etiopia on syyttänyt amharankielistä radiota väkivaltaisuuksien lietsonnasta erityisesti vuoden 2005 vaalien jälkeen, jolloin noin 200 kuoli.