Nuorallakävelijä ylitti Niagaran putoukset

Nik Wallenda käveli putouksen yli puolen kilometrin matkan köyttä pitkin. Yritys oli ensimmäinen laatuaan yli sataan vuoteen.

Nik Wallenda ylittämässä Niagaran putouksia. Kuva: AFP / Lehtikuva

Nuorallatanssija Nik Wallenda on ylittänyt Niagaran putoukset köyttä pitkin. Samaa ei ole yritetty sitten vuoden 1896, ja tuolloinkin kauempana alavirralta.

Wallenda käveli 60 metrin korkeuteen viritettyä vaijeria pitkin 550 metrin matkan Yhdysvalloista Kanadan puolelle. Aikaa kului runsaat 25 minuuttia.

Nuorallakävelyä sponsoroineen ABC-televisioaseman vaatimuksesta Wallendalla oli turvaköysi. Hän oli myös kävelyn ajan radioyhteydessä isäänsä.

33-vuotiaan Wallendan nuorallakävelyä oli seuraamassa arviolta 125 000 ihmistä Kanadan puolella ja tuhansia Yhdysvaltain puolella.

Nuorallakävely Niagaran yli on kielletty, mutta viranomaiset tekivät poikkeuksen kuuluisaan sirkussukuun kuuluvan Wallendan kohdalla.

Nik Wallenda kuuluu Lentävät Wallendat -nimellä tunnettuun sukuun. Sukujuuret löytyvät 1780-luvulla Itävalta-Unkarista, jossa Wallendat olivat kiertäviä sirkustaiteilijoita, akrobaatteja, nuorallakävelijöitä, trapetsitaiteilijoita, eläintenkouluttajia ja jonglöörejä.

Wallenda sanoo halunneensa Niagaran-kävelyllään osoittaa kunnioitustaan suvulleen. Seuraavaksi hän suunnittelee kävelevänsä köyttä pitkin Grand Canyonin yli.

1800-luvulla Niacaran putoukset onnistui ylittämään köyttä pitkin 14 huimapäätä, mutta sen jälkeen yritykset kiellettiin.