Kiina laukaisi Shenzou 9:n avaruuteen - kyydissä ensimmäinen naistaikonautti

Kiinan avaruusohjelman tavoitteena on rakentaa oma avaruusasema vuoden 2020 tienoilla. Projektin sujumista seurataan suurella mielenkiinnolla Yhdysvalloissa, jossa Nasan määrärahoja on leikattu.

Ulkomaat
Shenzou 9 -avaruusalus laukaistaan Gobin autiomaassa sijaitsevasta avaruuskeskuksesta.
Shenzou 9 -avaruusalus laukaistiin Gobin autiomaassa sijaitsevasta avaruuskeskuksesta 16. kesäkuuta.AFP / Lehtikuva

Kiina on laukaissut Shenzou 9 -avaruusaluksen avaruuteen. Lennon aikana harjoitellaan muun muassa telakoitumista Kiinan tulevalle avaruusasemalle. Ensimmäistä kertaa avaruuteen matkaa myös kiinalainen nainen.

Avaruusaluksen laukaisu tapahtui Gobin autiomaassa sijaitsevasta avaruuskeskuksesta lauantaina iltapäivällä kello 13.37 Suomen aikaa.

Miehitetty lento on Kiinalle neljäs ja sen aikana Shenzhou 9:n on määrä telakoitua maata parhaillaan kiertävään Tiangong 1 -avaruusmoduliin. Vajaat kaksi viikkoa kestävän lennon aikana kolme taikonauttia viipyvät modulissa kymmenen päivää testaten sen eri järjestelmiä.

Lento on osa ohjelmaa jonka tavoitteena on Kiinan oma avaruusasema. Sen pitäisi olla toiminnassa vuoden 2020 paikkeilla.

Etenkin Yhdysvalloissa lentoa seurataan suurella mielenkiinnolla. Onhan Yhdysvallat leikannut reippaasti oman avaruusohjelmansa määrärahoja. Kun muun muassa kansainvälisen avaruusaseman toiminta päättyy, tietää se sitä, että Kiina on 2020 luvulla todennäköisesti ainoa maa, jolla on pysyvä miehitetty tukikohta avaruudessa.

Kiinassa mielenkiintoa avaruuslentoa kohtaan lisää se, että yksi kolmikon jäsenistä on nainen. Liu Yangia, 34-vuotiasta hävittäjälentäjää on kiinalaislehdistön mukaan harjoitettu kiivaasti tulevaa koitosta varten.

Naistaikonauteille asetetut vaatimukset ovat samat kuin miehillä, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Heidän täytyy olla naimisissa ja mielellään jo synnyttäneitä, koska avaruuslennon vaikutuksista hedelmällisyyteen ei tarkkaan tiedetä.