1. yle.fi
  2. Uutiset

Egyptin presidentinvaalien toinen kierros alkoi vaisuna

Kaksipäiväisen äänestyksen ensimmäisenä päivänä uurnilta puuttuivat etenkin nuoret.

Ulkomaat
Vaalimainoksia Kairossa.
Vaalimainoksia Kairossa.Khaled Elfiqi / EPA

Egyptiläiset äänestivät lauantaina presidentinvaalien toisella kierroksella. Uurnat suljettiin iltakymmeneltä Suomen aikaa, mutta äänestys jatkuu vielä sunnuntaina.

Kirjeenvaihtajien mukaan joillekin äänestyspaikoille oli varhain aamulla pieniä jonoja, mutta päivän mittaan äänestäjien virta tyrehtyi. Varsinkin nuoria näkyi paikalla vain vähän, kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kirjeenvaihtaja Kairosta.

Vaaleissa vastakkain ovat islamisti Mohammed Mursi ja kansannousulla syrjäytetyn hallinnon aikainen pääministeri Ahmed Shafik.

Yli puolet ensimmäisellä kierroksella äänestäneistä ei valinnut tuolloin sen kummemmin Shafikia kuin Mursia, ja toisen kierroksen alla monet tuskailivat valinnan vaikeutta. Shafikissa hiertää hänen menneisyytensä Hosni Mubarakin luottomiehenä ja Mursissa hän islamistisuutensa.

- Meidän on pakko valita. Vihaamme kumpaakin, sanoo köyhässä kairolaisnaapurustossa asuva Sayed Zeinhom uutistoimisto AP:lle.

Kansalaisten epäluuloa kuvaa vaalipaikoilla kiertänyt tarina kynistä, joiden muste häviää, jotta vaalilippuun voidaan väärentää toinen numero. Mursia kannattava Muslimiveljeskunta oli huhun mukaan tuonut 180 000 tällaista kynää ulkomailta ja jaellut niitä vaalipaikkojen ulkopuolella Shafikin kannattajiksi epäilemilleen äänestäjille. Muslimiveljeskunta on kiistänyt syytöksen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi