Salamyhkäinen robottisukkula palasi Maahan

Boeingin rakentama miehittämätön pienoissukkula oli kiertoradalla 15 kuukautta. Yhdysvaltain asevoimat ei paljasta, mitä alus teki avaruudessa.

tiede
Lämpövärikuva laskeutuvasta sukkulasta.
Yhdysvaltain ilmavoimien miehittämätön pienoissukkula laskeutui lauantaina yli vuoden kestäneeltä salaiselta lennoltaan.

Yhdysvaltain ilmavoimien miehittämätön avaruusalus on palannut Maahan salaiselta 15 kuukautta kestäneeltä koelennoltaan. Pientä avaruussukkulaa muistuttava X-37B-alus laskeutui lauantaina ilman ulkopuolista ohjausta Kaliforniassa sijaitsevaan Vandenbergin lentotukikohtaan.

Julkisuuteen ei ole kerrottu, mitä alus teki kiertäessään maapalloa yli vuoden ajan.

Joidenkin tutkijoiden ja harrastajien arvioissa aluksen matala kiertorata ja radan kaltevuus saattaa kieliä siitä, että lennon tarkoitus liittyi jollain tapaa tiedustelutoimintaan.

Alkujaan Nasalta puolustushallinnolle siirretyn X-37B-ohjelman tarkoituksena on virallisen tiedon mukaan kehittää uudelleen käytettäviä ja suhteellisen edullisia avaruusaluksia tulevaisuuden käyttöön. Lennoilla testataan myös satelliiteissa hyödynnettävää tekniikkaa.

Yhdysvaltain on spekuloitu voivan käyttää alustyyppiä tulevaisuudessa esimerkiksi vakoiluun tai vihollissatelliittien tuhoamiseen. Pentagon on kuitenkin kiistänyt epäilyt.

Lauantaina laskeutunut OTV-2-prototyyppi on Boeingin puolustusvälineyksikön rakentama. Kehitystyöhön on käytetty arviolta satoja miljoonia dollareita, mutta tarkka kokonaissumma pidetään salassa.

X-37B teki ensimmäisen koelentonsa vuonna 2010. Seuraavaa lentoa suunnitellaan ensi syksyksi.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset