Skitsofrenia saattaa parantua iän myötä

Oulun yliopistossa tutkitaan ansiokkaasti skitsofreniaa. Tutkimukselle on tarvetta, sillä pohjoisessa Suomessa tautia sairastetaan enemmän kuin muualla maassa. Oulussa puidaan alkuviikon aikana skitsofrenian riskitekijöitä, oireita ja ennustetta suuressa symposiumissa.

skitsofrenia
YLE

Oulun yliopistossa tehdään poikkeuksellisen pitkäjänteistä skitsofreniatutkimusta. Yliopistossa on seurattu jopa yli neljänkymmenen vuoden ajan henkilöitä, jotka ovat alttiita esimerkiksi psykooseille. Sen kautta tutkijat ovat saaneet käsityksen siitä, miten sairaus kehittyy elämänkaaren aikana.

Psykiatrian professorin Matti Isohannin mukaan tauti näyttää iän myötä etenevän, mutta usein se kuitenkin rauhoittuu hieman vuosien edetessä.

- Joskus skitsofrenia saattaa jopa parantuakin vanhuusiässä, mutta ainahan niin ei tietenkään tapahdu. Vaikeat mielenterveyshäiriöt altistavat ihmisen myös ruumiillisille sairauksille, joiden hoito on mahdollista, mutta hyvin haastavaa, Isohanni sanoo.

Professorin mukaan tutkimukset ovat näyttäneet, että skitsofreniaa sairastavan ihmisen voi olla vaikea pärjätä hektisessä työelämässä.

- Työssä pysyminen on näinä aikoina ylipäänsä työlästä ja vaikeaa, sillä jokaisen täytyy pistää siihen täydet sata prosenttia kapasiteetistaan. Herkimmillä kanssaihmisillämme on monesti vaikeuksia selvitä työelämän haasteista, Isohanni sanoo.

Skitsofreniatutkimukselle on tarvetta, sillä pohjoisessa tautia sairastetaan enemmän kuin muualla maassa. Sitä, mistä se johtuu, ei Matti Isohannin mukaan tarkasti tiedetä.

- Ilmeisesti perinnölliset seikat ovat kuitenkin aika keskeisiä. Tälle alueelle on aikoinaan kasaantunut psykooseille altista väestöä, joka ei ole sekoittunut muuhun väestöön samalla tavalla kuin Etelä-Suomessa, professori kertoo.

Oulussa alkoi maanantaina kolmipäiväinen skitsofreniaa käsittelevä symposium, johon osallistuu noin 150 tutkijaa paristakymmenestä eri maasta. Heidän esityksensä käsittelevät skitsofrenian riskitekijöitä, oireita, ennustetta, aivolöydöksiä ja sairauden varhaista tunnistamista.