Sentin tai kahden kolikko ei käy kaikkialla

Yhden ja kahden sentin kolikot ovat Suomessakin laillisia maksuvälineitä. Yrityksellä on kuitenkin oikeus kieltäytyä vastaanottamasta pieniä kolikkoja tai suuria seteleitä.

Kotimaa
Yhden sentin kolikko.
YLE

Kauppojen ei ole pakko hyväksyä maksuvälineeksi yhden tai kahden sentin kolikoita.

Kuluttajaviraston mukaan monissa muissa Euroopan maissa käytetyt kolikot ovat silti laillisia maksuvälineitä Suomessakin. Rahoja kulkeutuu tänne pääasiassa matkailijoiden mukana.

Kuluttajaviraston viestintäpäällikkö Laura Salmi muistuttaa, että yrityksellä on oikeus valita asiakkaansa ja hyväksymänsä maksutavat.

- Myyjä voi kieltäytyä yhden ja kahden sentin kolikoista, mutta se pitää ilmoittaa jo ulko-ovella. Ilmoituksen pitää olla riittävän monella kielellä, jotta matkailijat ymmärtävät.

Kun euro tuli käyttöön Suomessa, käteismaksut pyöristettiin lähimpään viiteen senttiin. Siksi tätä pienemmät kolikot eivät ole meillä käytössä.

Suuret setelit ja kolikkokasat ongelmallisia

Ongelmia maksutilanteessa voivat aiheuttaa myös suuret setelit.

Suomen pankin mukaan kaikki lailliset maksuvälineet on hyväksyttävä, mutta käytännössä esimerkiksi julkisessa liikenteessä tämä suositus ei aina toteudu. Moni liikennöitsijä linjaa, että maksuvälineeksi eivät kelpaa 50 euron tai sitä suuremmat setelit.

Vastaanottajan voi olla kohtuutonta ottaa maksuksi isoa seteliä tai hirveää kolikkoläjää.

Laura Salmi

- Vastaanottajan voi olla kohtuutonta ottaa maksuksi isoa seteliä tai hirveää kolikkoläjää. Yrittäjä voi tässäkin määritellä, miten suuren rahan ottaa vastaan, mutta se pitää kertoa etukäteen, viestintäpäällikkö Laura Salmi kertoo.

Kuluttajavirastoon asti valituksia suurten seteleiden tai pienten kolikoiden hylkäämisestä kantautuu vain harvoin.