Sanna Ukkola: Kataisen hovi

Kokoomuksen puoluekokouksen merkittävin päätös tehtiin sunnuntaina, jolloin valittiin puolueen varapuheenjohtajat. Sampsa Kataja putosi ja hänen tilalleen nousi oikeiston ehdokkaana profiloitunut Janne Sankelo.

Kuva: Yle

Sankelon valinta oli arvovaltatappio Jyrki Kataiselle, jonka kerrotaan lobanneen aktiivisesti sen puolesta, että henkilövaihdoksia ei tehtäisi.

Piirijärjestöille välitettiin ennen äänestyksiä viesti, jossa toivottiin, että vanhat varapuheenjohtajat jatkavat tehtävässään. Viestin ydin kuului: "Voittavaa joukkuetta ei saa vaihtaa." Puoluekokousedustajien mukaan viesti tuli suoraan pääkallonpaikalta, pääministeri Jyrki Kataiselta.

Kataisen kerrotaan olleen huolissaan erityisesti hänen seuraajakseenkin povatun Henna Virkkusen kohtalosta. Virkkunen on saanut arvostelua myös omiltaan tavastaan hoitaa kuntauudistusta. Kokoomuksen perintöprinsessan äänimäärä kuitenkin riitti jatkoon varapuheenjohtajistossa, vaikka Virkkunen hävisikin muutamalla äänellä Anne-Mari Virolaiselle.

Katainen on nostanut kokoomuksessa ympärilleen joukon samanhenkisiä porvareita. Kataisen hoviin kuuluu arvoliberaaleja poliitikkoja ja erityisavustajia, joista osa on kuulunut Kataisen lähipiiriin nuorisojärjestöajoista asti.

Eniten valtaa kokoomuksen sisällä käyttää viisikko Jyrki Katainen, Taru Tujunen, Jyri Häkämies, Henna Virkkunen ja suurelle yleisölle tuntematon ministeriryhmän erityisavustaja Jussi Kekkonen. Kekkonen on puolueessa äärettömän merkittävä vallankäyttäjä, jota Katainen kuuntelee herkällä korvalla.

Eduskuntaryhmän sisällä erityisavustajilla on nykyään jopa enemmän valtaa kuin kansanedustajilla, mikä on herättänyt närää. Erityisavustajat edustavat samaa aatesuuntaa kuin muutkin puolueen johtohahmot. "Erityisavustajat tietävät asioista paremmin kuin monet kansanedustajat ja käyttäytyvät ylimielisesti kansanedustajia kohtaan", eräs kokoomuksen sisäpiiriläinen kertoo.

**Kokoomus esiintyy **julkisuudessa yhtenäisenä ja harmonisena puolueena, mutta todellisuudessa puolueen sisällä on klikkejä.

Arvokonservatiivit kokoomuslaiset kokevat, että puolueella ei ole enää tarjottavaa heille. Äijäpuolueen sisällä koetaan suoranaista inhoa Kokoomuksen nuorten liittoa kohtaan, joka on emopuoluetta huomattavasti konservatiivisempi

- Ne ovat iilimatoja. Vääriä mielipiteitä, summasi eräs kokoomuksen sisäpiiriläinen näkemyksensä kokoomusnuorista.

Oikea laita vuotaakin esimerkiksi perussuomalaisten suuntaan.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on A-studion politiikan toimittaja