1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaarallista ainetta sisältävä ravintolisä vedettiin myynnistä

Voimailijoille markkinoitu tuote aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Amfetamiinin sukuista ainetta sisältävä ravintolisä on vedetty myynnistä Suomessa.

Kotimaan uutiset
Ravintolisiä purkeissa.
Evira

Eviran mukaan Suomeen on tuotu ainakin tuotetta nimeltä Jack3D, jota on markkinoitu erityisesti voimailun harrastajille. Tuote sisältää 1,3 dimetyyliamylamiinia (DMAA), joka ei Tanskan ja Ruotsin elintarviketurvallisuusviranomaisten mukaan kelpaa ihmisravinnoksi. Tutkimuksissa on todettu, että siihen liittyy terveysriskejä.

Aine stimuloi keskushermostoa, ja aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia sydämen ja aivojen toimintaan. Se on vaarallista erityisesti kofeiinin yhteisvaikutuksesta, Evira kertoo.

Eviralla on tiedossa kolme tuotteen maahantuojaa, mutta sitä on myyty myyntipisteistä tai internetin välityksellä myös muiden maahantuojien toimesta. Tunnetut maahantuojat ovat vetäneet tuotteen myynnistä ja mahdollisuuksiensa mukaan ottaneet internet-ostajiin suoraan yhteyttä.

Takaisinveto koskee kaikkia eri makuvaihtoehtoja. Tuotteet tullaan hävittämään tai palauttamaan valmistajalle.

Eviran tiedossa on, että kyseistä 1,3 dimetyyliamylamiinia sisältäviä ravintolisiä on myynnissä myös muilla tuotemerkeillä. Takaisinveto tulee seuraavaksi laajenemaan näihin tuotteisiin.

Lue seuraavaksi