Lakanapitsiä miesten housuihin

Pistos -hankkeen nuoret toivoivat kansallispukujen muokkaamisen aiheuttavan pahennusta. Toisin kävi.

kansallispuvut
tallukkaat
Nykytallukkaat voivat olla värikkäitä ja koristeellisia.Kirsi Partanen / Yle

Taito Kymenlaakson Pistos -hakkeessa nuoret käyttävät kansallispukuja inspiraationa tehdessään uutta muotia. Ideoita voidaan yhdistää nuorten omiin vaatteisiin ja vaikka Finnairin univormuihin. Hankkeessa myös vanhoista kankaista ja materiaaleista tehdään uusia vaatteita.

- Ennen kansallispukua on pidetty niin pyhänä, ettei siihen sovi kajota. Meillä kansallispuku on uuden muodin lähtökohta, kertoo Pistos -työpajan ohjaaja Raili Airikka-Haapaniemi.

Työpajan tuotoksia on käyty esittelemässä Joensuun Kansallispuku nyt –näyttelyssä. Kyseessä oli Taito Pohjois-Karjalan Taitokorttelissa järjestetty muotinäytös.

- Vaatteissa oli yhdistetty kansallispukujen osia omiin vaatteisiin. Saimme todella hyvää palautetta, mutta nuoret olisivat toivoneet enemmän paheksuntaa, Airikka-Haapaniemi hymyilee.

Saimme todella hyvää palautetta, mutta nuoret olisivat toivoneet enemmän paheksuntaa.

Raili Airikka-Haapaniemi

Daniela Tepponen on tehnyt itselleen miesten luukkuhousut, jotka hän "tuunasi" tyttömäisellä pitsillä.

- Laitoin housujen luukkuun ja lahkeisiin pitsiä. Pidin housuja ihan tavallisen paidan kanssa. Housut eivät näytä kansallispuvulta, vaan ne voisivat olla mitkä tahansa housut. Sen takia ne ovat todella kivat, Tepponen kiteyttää.

Työpajoissa tehdään lisäksi tallukkaita.

- Tallukkaat olivat alunperin köyhän väen talvikenkiä silloin kun nahkaa ei ollut käytettävissä. Tallukkaita saattoi tehdä vaikka rikki menneiden villakangastakkien jäännöksistä, Airikka-Haapaniemi selventää.

Pistos -hankkeella halutaan todistaa, että menneiden sukupolvien muotia voidaan käyttää luontevasti osana nykypukeutumista. Pistos-verstaat jatkuvat syksyllä Haminan käsityökeskuksessa. Verstaissa nuoret tekevät tallukkaita ja tekstiilikoruja.