1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mikkelin torilla ei korkkareilla tanssita

Mikkelin uusittu tori on ollut nyt lähes vuoden täysimittaisessa käytössä. Toriasiakkaat ovat nurisseet epätasaisesta kiveyksestä, mutta kaupungin virkamiehet ovat torin pintaan tyytyväisiä.

Kuva: Mika Aro / Yle

Mikkelin torin vuoden käytössä ollut kiveys on herättänyt keskustelua toriasiakkaiden keskuudessa. Kahvipöytäkeskusteluissa aiheeksi nousee kiveyksen epätasainen pinta ja pyllähdykset.

Toriyrittäjä Tero Puikkonen on nähnyt useita melko vakavankin näköisiä kaatumisia. Aika usein torilla näkee myös läheltä piti -tilanteita. 

- Lähes päivittäin jollain sandaalin kärki tökkää koholla olevaan katukiveen ja kaatuminen on lähellä. Torikauppiaana tässä näkee tilanteen läheltä, mutta on viestiä välitetty kaupungin virkamiehillekin asiasta.

Puikkonen muistuttaa, että myös vanhalla torilla oli kiveys, josta puuttui paloja. Vanhan torin kiveystä löytyy vielä kaupungintalon sisäpihalta, jossa voi käydä verestämässä muistiaan, Puikkonen nauraa.

- Taitaa mennä niin että aika kultaa muistot. Eihän vanhalla torilla pystynyt edes korkokengillä kävelemään, mutta täällä sentään jotenkuten pystyy, mies tokaisee.

Muutenkin torikauppiaan näkökulmasta uusi tori on entistä ehompi.

- Pölyongelma on poistunut ja tämän torin saa putsattua huomattavasti nopeammin harjakoneella. Että meille myyjille tämä on kyllä ollut toimiva ratkaisu.

Torilla katse askeleisiin

Mikkelin kaupungin tekniselle johtajalle Jouni Riihelälle asti valituksia kaatumisista ei ole tullut.

Kuva: Mika Aro / Yle

- Niihin on hirveän vaikea puuttua, jos meille ei tietoa kaatumisista tule. Tässä torin pinnassa on kahdenlaista kiveystä ja rosoisemmalle kivelle sallitaan 9 millimetrin korkeusheitto. Uusissa sileissä kivissä sallitaan neljän millin heitto. Siinä on semmoiset erot jo, että siihen sandaali voi ottaa kiinni, Riihelä tuumii.

Riihelä peräänkuuluttaakin toriasiakkaiden omaan aktiivisuuteen turvallisuudessa. 

Torin loppukatselmus tehtiin loppukeväästä ja pienien muutostöiden jälkeen on todettu, että tori on sopimuksen mukainen. Uudestaan tori otetaan käsittelyyn parin vuoden aktiivisen käytön jälkeen, jolloin urakoitsijoiden kanssa tori syynätään vielä kertaalleen.

- Sitten katsotaan, onko takuuajan jälkeen vielä tori siinä kunnossa kuin sopimuksessa on sovittu.