Jonain päivänä voit kuulostaa Tarja Haloselta

Ääntä voidaan muokata automaattisen puhujanmuunnoksen avulla niin, että puhuja kuulostaa toiselta henkilöltä. Joskus tulee päivä, jolloin ei tarvitse olla imitaattori puhuakseen vaikkapa kuin Tarja Halonen.

puhesynteesi (synteesi)
Tutkija Elina Helander
Jan Hynnä / Yle

Tamperelainen tutkija, diplomi-insinööri Elina Helander on kiinnostunut puheesta. Erityisesti siitä, miten toisen sanoma voidaan automaattisella puhujanmuunnoksella tietokonetta hyväksi käyttäen muuttaa kuulostamaan toisen sanomalta.

Esimerkiksi sinä voit sanoa lauseen, jonka puhujanmuunnos kääntää ystäväsi äänellä lausutuksi. Miten se tapahtuu entistä näppärämmin ja pientä puhemateriaalia avuksi käyttäen, sitä Helander on selvittänyt tuoreessa väitöskirjassaan.

Laadussa parantamisen varaa

Automaattinen puhujanmuunnos saa mielikuvituksen liikkeelle. Miltä kuulostaa, jos vaikka amerikkalaisen tv-sarjan tähti puhuisikin yhtäkkiä suomea omalla äänellään. Ei yhtään mahdotonta, sanoo Elina Helander.

Käytännössä tähän ei vielä päästä, sillä toisen henkilön tuottaman lauseen muuntaminen toisen äänellä puhutuksi on hyvin haasteellista.

- Laatu ei ole ehkä vielä sillä tasolla, että se olisi hyväksyttävää kuluttajille.

- Tulevaisuudessa voit esimerkiksi tallentaa ääntäsi puhelimeen puhuessasi ja jakaa sitten tuon äänimallin ystävillesi. Sitten ystäväsi puhelin lukee lähettämäsi sähköpostit tai tekstiviestit sinun äänelläsi, jatkaa Elina Helander automaattisen puhujanmuunnoksen käyttömahdollisuuksista.

Laatu ei ole ehkä vielä sillä tasolla, että se olisi hyväksyttävää kuluttajille

Elina Helander

Jatkossa tietokone pystyy myös tulkkaamaan oman puheesi kieleltä toiselle omaa ääntäsi käyttäen.

Helpotusta arkeen

Puhujanmuunnoksesta on hyötyä erityisesti puhesynteesissä. Puhesynteesiä käytetään peleissä, leluissa ja näkövammaisten apuvälineissä.

- Henkilöt, joilla puheentuotto on kärsinyt, voisivat myös käyttää puhesynteesiä omalla äänellään.

Niin kuin monessa muussakin asiassa, puhujanmuunnoksessa voi olla riskinsä. Muuntelua voidaan käyttää väärin. Mutta toistaiseksi muunnetun puheen laatu ei ole niin hyvälaatuista, että väärinkäytöksistä olisi pelkoa.

Tutkija Elina Helanderin signaalinkäsittelyn alaan kuuluva väitöskirja Mapping Techniques for Voice Conversion (Menetelmiä puhujanmuunnokseen) tarkastetaan Tampereen teknillisessä yliopistossa 19. kesäkuuta.