Norjan vesitilanne laskee sähkön hintaa

Sähkön futuurihinnat sähköpörssi Nord Poolissa olivat viimeksi yhtä alhaisella tasolla kesällä 2007. Halvan hinnan vaikutus suomalaisen sähkölaskuun riippuu sähkösopimuksen tyypistä.

talous

Sähkön futuurihinnat laskivat sähköpörssi Nord Poolissa alimmalle tasolleen viiteen vuoteen. Seuraavan neljänneksen toimitusten megawattitunnin hinta putosi päivän päätteeksi 26,2 euroon.

Futuurihinnat olivat viimeksi yhtä alhaisella tasolla kesäkuussa 2007. Hintoja on laskenut sateinen sää, mikä on kasvattanut vesivarastoja Norjassa. Pohjoismaiden sähköntuotannosta yli 50 prosenttia on vesivoimaa.

Johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuus ry:stä muistuttaa, etteivät Nord Poolin hinnat näy täysipainoisesti Suomen sähkönhinnoissa. Syynä on siirtokapasiteetin rajallisuus.

- Kun vesitilanne on ylenpalttinen, se säteilee tänne, mutta vaikutus heikkenee. Sähköä ei pystytä siirtämään niin paljoa, että se syrjäyttäisi kalliimpaa tuotantoa Suomesta.

Alentuneen sähkön hinnan vaikutus suomalaisen sähkölaskuun riippuu siitä, millaisen sopimuksen kuluttaja on tehnyt. Kaikki sopimukset eivät ole markkinahintoihin suoraan sidottuja, vaan ne voivat olla esimerkiksi määräaikaisia.

- Tilanne voi myös muuttua äkkiä. Heilahtelut ovat isoja tässä pohjoiseurooppalaisessa järjestelmässä, Salomaa sanoo.

Lähteet: Reuters