Jyrki Kasvi: Aivot maitohapoilla

Juhannuksena Suomi rientää mökeille, ja moni jää sille tielleen. Lomareppuun pakataan hyttysmyrkyt, aurinkoöljyt, grillimausteet sekä tietysti läppärit, tabletit ja puhelimet, kirjoittaa Jyrki Kasvi Yle Uutisten blogissaan.

Yle Blogit
Jyrki Kasvi
Jyrki Kasvi.Lassi Seppälä / Yle

Nopeat mobiiliverkot ovat levinneet koko maahan. Siinä missä vielä viisi vuotta sitten mökkilaiturilta ei aina löytynyt edes kännykkäkenttää, nyt verkkoon pääsee monelta mökiltä jo HSPA+-nopeuksilla, eikä lähin 4G-tukiasemakaan ole välttämättä kaukana.

Yhä useampi venyttää viikonloppuja tekemällä etätöitä mökillä. Sitä vartenhan työnantaja on kalliit älypuhelimet, läppärit ja laajakaistamokkulat hankkinut! Sähköpostit ja kalenterit pyörivät paikasta riippumatta, tiedostot avautuvat pilvestä, ja yhä useampi kokous järjestetään verkossa.

Vastineeksi monet ovat valmiita käyttämään samoja työvälineitä venyttääkseen työpäiviä iltaisin ja tinkiäkseen lomista kesäisin.

Työpuhelinta ei osata enää sulkea kesäksi, ja työsähköpostit luetaan myös viikonloppuisin. Työn ja vapaan sekoittumisesta kertoo suomalaisen tapakulttuurin uusi kello yhdeksän sääntö: Työasioissa ei ole sopivaa soittaa ennen kello yhdeksää aamulla eikä kello yhdeksän jälkeen illalla.

Työehtosopimuksiin kirjattu ja työsuojeluviranomaisten valvoma työaika on menettänyt merkityksensä. Harmaasta työajasta, etänä palkatta tehdyistä ylitöistä on tullut arkea. Miten työnantajan CRM-järjestelmään edes kirjataan lomalla kesken verkkojen noston vastattu 15 minuutin työpuhelu?

Jo 30 - 40-vuotiaat kertovat muistihäiriöistä ja black-out-kokemuksista, jotka kertovat aivojen ylirasituksesta.

Ei ihme, että moni kokee aivojensa olevan maitohapoilla. Jo 30 - 40-vuotiaat kertovat muistihäiriöistä ja black-out-kokemuksista, jotka kertovat aivojen ylirasituksesta.

Siinä missä vielä 1990-luvulla pääsi lomalla töitä pakoon, 2010-luvulla se ei enää onnistu. Jatkuva saavutettavuus vaarantaa levon ja palautumisen lisäksi luovuuden. Todella uudet oivallukset vaativat aikaa ja tilaa.

*1990-luvulla *maailmalla ihmeteltiin, miten Nokialla meni niin hyvin, vaikka suomalaisten insinöörien työpäivät olivat muihin maihin verrattuna lyhyitä ja lomat pitkiä.

Ehkä nimenomaan siksi. Stressaavan työn on todettu kutistavan aivoja ja alentavan kognitiivista suorituskykyä. Kunnon loma palauttaa kuitenkin aivot ennalleen.

Vielä 1990-luvulla me olimme pitkine lominemme ja levänneine aivoinemme muita fiksumpia.

Saksassa suunnitellaan jo työsähköpostiin lomalla vastaamisen kieltämistä lailla.

Ei luulisi olevan mahdotonta kehittää älypuhelimille sovelma, jolla voisi kirjata lomalla ja viikonloppuisin ja iltaisin käydyt työpuhelut ja kuitata kertyneet tunnit ylimääräisinä vapaapäivinä.

*Ammattiyhdistysliikkeen *pitäisi puolestaan vaatia työsähköpostijärjestelmiin toimintoa, joka automaattisesti merkitsisi työsähköpostin parissa vietetyn ajan työajaksi.

Työuria pitäisi pidentää, mutta se ei onnistu, jos ihmiset uupuvat jo alle nelikymppisinä. Nokian tilalle pitäisi keksiä jotain uutta, mutta se ei onnistu, jos aivomme ovat jatkuvasti kutistuneessa tilassa.

Me emme voi tehdä Suomen nostamiseksi kuin pitää kunnon loman ja unohtaa työpuhelimet ja sähköpostit hyvällä omallatunnolla syksyyn.

Jyrki J.J. Kasvi
Kirjoittaja on Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus- ja kehittämisjohtaja