Uniapnea liitoksissa diabeetikoiden hermostosairauteen

Kun tutkijat selvittivät kuinka moni potilaista oli sairastunut neuropatiaan, he havaitsivat sairastumisriskin suuremmaksi uniapneaa potevilla. Riski myös suureni mitä vaikeampia uniapneaoireet olivat.

terveys

Aikuistyypin diabetesta sairastavat saattavat olla alttiimpia ääreishermoston neuropatialle, jos he sairastavat myös uniapneaa, brittitutkijat ovat havainneet.

Uniapnea on yleinen diabeetikoilla, joten jos se altistaa neuropatian kehittymiselle, uniapnean hoitaminen voisi auttaa monia välttymään sairastumiselta. Diabeettinen neuropatia on yleinen diabeteksen liitännäissairaus, johon sairastuu noin kolmannes diabeetikoista.

Brittien havainnot perustuvat runsaan kahdensadan aikuistyypin diabetesta sairastavan otokseen. Potilaat olivat keskimäärin 57-vuotiaita, ja heistä 65 prosenttia sairasti myös obstruktiivista uniapneaa.

Kun tutkijat selvittivät kuinka moni potilaista oli sairastunut neuropatiaan, he havaitsivat sairastumisriskin suuremmaksi uniapneaa potevilla. Riski myös suureni mitä vaikeampia uniapneaoireet olivat. Uniapneaa sairastavista 60 prosentilla oli todettu neuropatia, kun muista potilaista vain 27 prosenttia oli sairastunut siihen.

Tulokset eivät vielä tarkoita, että uniapnea aiheuttaisi diabeetikoille neuropatiaa, mutta niin voi hyvinkin olla. Uniapneaan liittyy tulehdusta ja oksidatiivista stressiä, jotka voivat edistää neuropatiaa. Uniapnea liittyi tässä tutkimuksessa myös pienten verisuonten heikentyneeseen verenkiertoon, mikä myös voi selittää neuropatiayhteyttä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim