Polttoaineet kallistuivat, sähkön hinta kääntyi laskuun

Pohjoismaiden hyvä vesitilanne on mahdollistanut halvan sähkön ostamisen Ruotsista. Samalla omaa kivihiiltä on jäänyt polttamatta.

Kotimaa

Vuoden alussa voimaan tulleet veron korotukset ovat yhdessä raakaöljyn korkean hinnan kanssa nostaneet polttoaineiden hintoja, kertoo Tilastokeskuksen tuore tilasto. Vielä alkuvuonna noussut kotitalouksien sähkön hinta kääntyi puolestaan laskuun huhtikuussa.

Liikennepolttoaineita koskevien hiilidioksidi- ja energiaverojen nosto kohotti dielselin hintaa lähes 20 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Veron osuus dieselin hinnasta lähentelee jo 50 prosenttia. Myös bensiinin hinta nousi reilut 6 prosenttia. Bensiinin hinnasta yli 57 prosenttia muodostuu veroista.

Polttoaineiden hintaan vaikuttavat verojen ja raakaöljyn hinnan lisäksi euron kurssi.

Kotitalouksien sähkön halpeni

Sähkön kuluttajahinta kääntyi laskuun huhtikuussa. Siihen mennessä se oli noussut 2 prosenttia vuoden alusta. Teollisuuden sähkön hinnat halpenivat jo vuoden ensimmäisellä neljänneksellä noin 10 prosenttia.

Edullisen sähkön on mahdollistanut Pohjoismaiden hyvä vesitilanne, jonka ansiosta Suomi on voinut ostaa sähköä halvalla Ruotsista. Runsas sähkön tuonti on johtanut myös hiilen hinnan laskuun. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan kivihiilen hinta oli toukokuussa yli 6 prosenttia pienempi kuin viime vuonna.