Tutkimus: Aasiasta tulevien siirtolaisten osuus kasvussa USA:ssa

Työnantajat haluavat Yhdysvaltoihin ammattitaitoisia ihmisiä, arvioivat tutkijat.

Ulkomaat

Yhdysvaltaan Aasiasta muuttavien uusien siirtolaisten osuus on kasvussa, kertoo tiistaina julkaistu raportti. Pew Research Centerin raportin mukaan vuoden 2010 aikana Yhdysvaltoihin muuttaneista uusista siirtolaisista 36 prosenttia oli aasialaisia ja 31 prosenttia latinoja. Vuonna 2000 vastaavat luvut olivat 19 prosenttia aasialaisia ja 59 prosenttia latinoja.

Asiantuntijoiden mukaan luvut näyttävät kuvastavan muun muassa sitä, että laitonta siirtolaisuutta on laitettu kuriin ja työnantajat haluavat Yhdysvaltoihin ammattitaitoisia koulutettuja ihmisiä.

Selvityksen mukaan amerikanaasialaiset ovat hyvin koulutettuja. Heillä on myös esimerkiksi paremmat vuosittaiset kotitalouskohtaiset tulot kuin yhdysvaltalaisilla. 80 prosenttia amerikanaasialaisista on kiinalaisia, intialaisia, japanilaisia, korealaisia, filippiiniläisiä ja vietnamilaisia.

Ulkomailla syntyneiden ja kansalaisoikeudet saaneiden amerikanaasialaisten määrään on vaikuttanut myös esimerkiksi viisumien myöntämisen lisääntyminen erikoistuneille työntekijöille ja varakkaille sijoittajille.

Amerikanaasialaisia on noin viisi prosenttia Yhdysvaltain asukasluvusta.

Lähteet: Reuters, AP