Lampaat rakastavat työasioiden märehtimistä

Maisemalaidunnus on lampaille maistuva kesätyö. Pieni pajukkokin antaa periksi, kun lampaat valjastetaan raivaustöihin.

luonto
Kolme valkoista ja kaksi mustaa lammasta pajukossa.
Mari Karjalainen / Yle

Suomussalmella umpeen kasvaneet maalaismaisemat halutaan jälleen saada näkyviin. Kyläyhdistyksen ja Pro Agria Kainuun yhteistyössä toteutettavan projektin tarkoituksena on kyläilmeen kohottaminen ja asukasviihtyvyyden lisääminen.

Laidunnettavaa on kolmella eri alueella yhteensä yli 7 hehtaaria. Töikseen leukapieliään jauhaa 50-60 lammasta.

Maalaismaisema avartuu

Harakan laitumelle viikonloppuna tuodut kuusi lammasta ovat kotiutuneet alueelle jo hyvin. Työnsarkaa parimetrisessä pajukossa riittää syyskuun loppuun.

Ei täällä tarvitse mekastaa. Täällä syödään.

Ritva Tolonen

Lampaat pystyvät kulkiessaan kaatamaan pientä pajukkoa ja syömään lehtiä. Suurimmat pajut katkotaan myöhemmin pois miesvoimin.

- Ensi kesänä näkymä on varmasti jo avoin, kertoo projektipäällikkö Liisa Misikangas.

Koko kylä mukana

Maanantaina lampaita oli tullut tervehtimään jo useampi kyläläinen. Lampaat esittelivät ammattitaitojaan sopivasti aidan vierustalla uteliaiden silmäparien iloksi.

Hanke on innostanut mukaan kyläläisiä sekä alueen yhdistyksiä ja maanomistajia. Maisemalaidunnus onkin kohottanut koko kylän yhteishenkeä ja Kyläyhdistys on saanut uusia jäseniä.

- Tämä on kylän yhteinen juttu, Misikangas summaa.

Ahkeria työsyöjiä

Lampuri Ritva Tolonen kertoo, että lampaita ei tarvinnut patistella töihin. Kuusi ensimmäistä säntäsivät syömään vapaaehtoisesti, joten hyviä työntekijöitä ei tarvinnut kauaa etsiä.

Lampuri tietää, että lampaiden työnteko tökkii vain silloin, kun ne ovat nälkäisiä. Aamulla valitus yltyy äänekkääksi, mutta ruoan saatuaan lampaat hiljentyvät tyytyväisinä.

Harakan laitumella riittää syötävää, joten määtä tai bäätä ei aidan vierestä kuulunut, eivätkä lampaat heittäytyneet median haastateltaviksi.

- Lampaat tietävät, mikä on homman nimi. Ei täällä tarvitse mekastaa. Täällä syödään, kertoo lampuri suojateistaan pilke silmäkulmassa.

Työrauha

Lampaiden hyvinvoinnista huolehtii kaksi kylätyöntekijää. Selma Tauriainen ohjeistaa, että lampaita saa toki tulla katsomaan, mutta aidan sisäpuolelle ei pidä mennä ja koirat täytyy pitää kytkettyinä aitauksen lähistöllä.

Raivaajalampailla on varmasti riittävästi töitä, joten niitä ei myöskään tule syöttää.