Historiallinen purjehdusmatka Kotkasta Pietariin

Eskaaderipurjehduksen venekuntien matkaa turvaavat venäläiset meripelastajat. Matkan taustalla on suomalais-venäläinen meripelastushanke.

meripelastus
Haapasaari, Kotka
YLE / Raine Martikainen

Eskaaderipurjehdus Kotkasta Pietariin starttaa Haapasaaresta perjantaina 29. kesäkuuta. Pietarissa vierailun jälkeen matkaseurue palaa Kotkaan 8. heinäkuuta. Matka on historiallisesti merkittävä, sillä 12 venekunnan matkan turvaavat ensimmäistä kertaa venäläiset vapaaehtoiset meripelastajat.

Purjehdusmatkan taustalla on suomalais-venäläinen meripelastushanke, jonka toivotaan parantavan Suomenlahden meriturvallisuutta. Viime vuonna käynnistynyt RescOp - Suomenlahden vapaaehtoisen meripelastuksen kehittäminen -hanke on kolmivuotinen. Hankkeen ansiosta Pietarin edustalla olevalla Kronstadtin saarella on aloitettu vapaaehtoisuuteen perustuva meripelastustoiminta.

RescOp -hanketta koordinoi Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka ja se toteutetaan Kaakkois-Suomi - Venäjä ENPI CBC-ohjelman tuella. Hanketta ovat toteuttamassa Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, Aalto-yliopisto, Suomen Meripelastusseura sekä Pietarin seudun yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja hallinnon edustajia.