Sattuma pelastaa hukkuvan useammin kuin uimataito

Hukkuminen on usein täysin äänetön tapahtuma. Hukkuvan pelastaa useammin sattuma kuin uimataito, kertoo tuore tutkimus.

Kotimaa
Pelastusrengas.
YLE / Jouni Koutonen

Hukkumistilanteesta pelastutaan usein onnekkaiden sattumien seurauksena. Tämä selviää Anneli Toivosen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitolle tekemästä tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvitettiin 160 läheltä piti - hukkumistilanteen kokeneen kertomusten pohjalta, mitä hukkumistilanteessa tapahtuu. Eniten tutkimuksen perusteella auttoi se, että tilanteessa ei oltu yksin.

Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös uimataitoisille. Hätätilanteessa oma osaaminen heikentyy ja tilanteessa on hyvin vaikea toimia järkevästi.

- Tutkimuksen perusteella oli aika hurjaa huomata, että sattuma pelastaa useammin, kuin uimataito Toivonen sanoo.

Läheltä piti -tilanteita tapahtuu paljon lapsille

Huutaessani isää aloin samantien vajota kohti pohjaa ja vedin lisää vettä keuhkoihini ja tuijotin isän selkää. Pakokauhu irrotti otteensa, mutta aluksi tuskaisena tuijotin isän selkää vielä silloinkin, kun vajosin veden alle.

Tulosten perusteella lasten jatkuva valvonta veden äärellä on hyvin vaihtelevaa ja valitettavan usein puutteellista. Yllättävän monessa tapauksessa vahinko tapahtui aikuisen ollessa lähellä, mutta aikuisen huomio oli keskittynyt johonkin muuhun.

- Aika hurjiakin kertomuksia tutkimuksessa tuli esiin, kun lapsi on nähnyt veden alta, kuinka isä ja äiti juttelevat rannalla parin metrin päässä. Lasten keskeytyksetön valvonta on se mikä pelastaa. Lasten tulisi pysyä käden mitan päässä koko ajan, Toivonen muistuttaa.

Kaveri on ykkönen

Huomasin heti että jalat eivät yllä pohjaan ja jouduin kauhun valtaan ja aloin paniikissa räpiköidä. En ehtinyt huutaa apua, yritin vain päästä lähemmäs rantaa, muistan etten ollut pysyä pinnalla koko ajan. Kukaan ei huomannut mitä oli tapahtumassa.

Lainaukset otteita tutkimuksen kertomuksista.

Tutkimuksen perusteella ihmiset eivät näytä pystyvän noudattamaan vesiturvallisuusohjeita. Ihminen ei koe tarvitsevansa valistusta hukkumisten ennaltaehkäisystä, tai pelastamisesta hätätilanteessa, eikä varsinkaan turvallisesta liikkumisesta vesillä.

Liian usein turvallisuudesta karsitaan, vaikka vesiturvallisuusvinkit ovat yksinkertaisia. Veteen liittyvissä asioissa ihmiset luottavat ”omaan järkeilyynsä”, mikä ei aina ole hyvä asia.

- Koskaan uimaan ei kannata lähteä yksin. Aina kannattaa ottaa mukaan kaveri, vaikka vain saunasta uimaan lähtiessä. Myös rannasta tulisi lähteä yhdessä pois, Toivonen painottaa.