1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätteet

Napapiirin Residuum otti käyttöön uusia jätelajeja

Napapiirin Residuum Oy on ottanut käyttöönsä kaksi uutta jätelajia, kierrätyspuun ja puujätteen. Puujätettä vastaanotetaan toistaiseksi vain Rovaniemellä Alakorkalon jäteasemalla, mutta kierrätyspuuta voi toimittaa jo kaikille Residuumin jäteasemille.

Näiden jätelajien vastaanotto ja keräys on aloitettu hiljattain ja toimintaa testataan parhaillaan.

Rakentamisessa ja remontoimisessa syntyvistä jätteistä pystyy nyt lajittelemaan miltei kaiken puutuotteen uusiin jätelajeihin ja säästämään siten tuntuvasti jätehuoltokustannuksissa. Uuden jätelajin, puujätteen vastaanottohinta on noin puolet rakennusjätteen vastaanottohintaa pienempi.

Kierrätyspuu on puhdasta puuta tai puutuote, joka ei sisällä pintakäsittelyaineita. Puujäte puolestaan on rakennus- ja purkutoiminnassa syntyvää puista jätettä sekä puunjalostusteollisuudessa syntyvää jätepuuta, joka sisältää maalia, lakkaa tai muita vastaavia aineita.

Kierrätyspuun vastaanottohinta yrityksille Alakorkalon jäteasemalla on 20,16 eur/tuhat kiloa (sis. alv.).

** **Kotitaloudet ja mökkiläiset voivat toimittaa kierrätyspuun jäteasemalle ilman erillistä veloitusta, sillä tämä palvelu kuuluu ekomaksujen piiriin.

Puujätteen vastaanottohinta Alakorkalon jäteasemalla on sekä yksityisille että yrityksille on 67,65 eur/tuhat kiloa (sis. alv.).

Kierrätyspuun vastaanottohinta yrityksille Ranuan ja Pellon jäteasemilla on 5, 04 eur/m (sis. alv.).