1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Suomen teemoina Riossa vesi ja hyvinvointimittarit

YK:n kestävän kehityksen Rio+20-huippukokous alkaa keskiviikkona.

luonto
Presidentti Tarja Halonen.
Presidentti Tarja Halonen hyväntuulisena tiedotustilaisuudessa Riossa maanantaina.Marcelo Sayao / EPA

Vesi ja vaihtoehtoiset hyvinvointimittarit ovat Suomen tärkeimpiä teemoja keskiviikkona alkavassa YK:n kestävän kehityksen Rio+20-huippukokouksessa.

Suomi ajaa kokouksessa uuden globaalin vesitavoitteen saavuttamista.

- Vesi on avainasemassa kestävässä kehityksessä niin köyhyyden poistamisen, terveyden, ruokaturvan, maankäytön, metsien kuin ekosysteemienkin kannalta, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Suomi aikoo edistää Rio de Janeirossa pidettävässä kokouksessa myös vaihtoehtoisten hyvinvointimittarien tuomista perinteisten bruttokansantuotemittarien rinnalle. Syynä on se, ettei BKT ota huomioon vaikkapa ympäristön tilaa tai tulonjakoa.

Huippukokouksen yleisiä aiheita ovat vihreä talous suhteessa köyhyyden poistamiseen ja kestävän kehityksen kansainvälisen hallinnon tehostaminen.

Tavoitteena poliittinen julistus

Kokouksessa ei neuvotella uusista sopimuksista, vaan tavoitteena on poliittinen julistus, joka ohjaa valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen toimintaa.

Kokouksessa Suomen valtuuskuntaa johtaa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Ilmastokokous on Rio de Janeirossa vuonna 1992 pidetyn ympäristö- ja kehityskonferenssin seurantakokous. Se alkaa keskiviikkona ja päättyy perjantaina.

Lue seuraavaksi