Kannu pöytään juhannuksena!

Juhannussesonki aiheuttaa kuhinaa Alkon hyllyjen välissä. Tämän kesän trendijuoma on kannussa. 

Kotimaa
Alkon myyjä Janne Samamtti roseviinihyllyllä.
Sari Ursin / Yle

Juomatrendit tulevat Alkoon usein ravintoloiden kautta. Se, mitä ihmiset saavat ravintolassa, sitä he kysyvät myös Alkosta, kertoo myyjä Janne Sammatti. Kannujuomien suosio on lisääntynyt koko ajan.

- Kun on useampi ihminen saman pöydän ääressä, kannujuoma on kätevä, kun ei tarvitse vähän väliä nousta pöydästä juomaa hakemaan, sanoo Sammatti.

*Mitäpä siihen kannuun sitten seurustelujuomaksi laitettaisiin? *

- No, hivenen pirskahtelevat valkoviinit, portugalilaiset, espanjalaiset tai italialaiset toimivat mainiosti juoman pohjina. Kaadetaan pullollinen valkoviiniä kannuun, siihen hieman omenalikööriä, jäitä, omena-ja limelohkoja. Kannusta tulee kaunis ja juoman alkoholiprosentti on alhainen, alle 10, vinkkaa Sammatti.

- Punasävyisen version pohjaksi otetaan kausiroseeviiniä ja valmistus samalla tavalla kuin edellä eli viinin sekaan vadelma- tai mansikkalikööriä, mansikoita tai vadelmia ja jäitä.

Alkoholiton vaihtoehto

Seurueissa on usein myös henkilöitä, jotka eivät syystä tai toisesta halua nauttia alkoholipitoista juomaa. Heillekin Janne Sammatilla on vinkki.

- Jos tarvitsee alkoholittoman vaihtoehdon, ginger ale -mojito on hyvä ja raikas juoma. Otetaan limelohkoja, tummaa sokeria ja mintun lehtiä. Murskataan ne lasissa ja sitten ginger alea jatkeeksi, opastaa Sammatti.

Ginger ale on Sammatin mukaan jäänyt Suomessa aliarvostetuksi.

-Se toimii helteelläkin mainiosti janojuomana, eikä ole ollenkaan niin makeaa kuin limonadit.