Lohikäärme vartioi Urajärven kartanoa

Asikkalassa sijaitsevan aateliskartanon neljä vuotta kestäneet kunnostus- ja konservointityöt valmistuvat tänä kesänä. Kartanon mailla on jo avattu ulkoilijoille Urajärven rantapolku.

kulttuuri
Rautakielinen lohikäärme nousee uuden kuistin harjalle
Kristiina Lehto / Yle

Urajärven kartanon viimeiset yksityiset omistajat olivat aatelissisarukset Lilly ja Hugo von Heideman. Nyt toteutettavassa peruskorjauksessa kartanon päärakennuksen huoneet konservoidaan 1900-luvun alun asuun, jolloin von Heidemanien koti edusti viimeisimpiä eurooppalaisia muotivirtauksia.

- Nyt mennään niin kuin loppusuoralla. Oikein reippaalla vauhdilla on aloitettu työt tänä kesänä, Museoviraston arkkitehti Marja Ivars toteaa.

Peruskorjauksen yhteydessä kartanon yli 200-vuotiaaseen sivurakennukseen valmistuu uusi, alkuperäisen mallin mukainen kuisti. 1900-luvun alussa rakennettu kuisti on purettu 1960-luvulla, jolloin sen ei katsottu sopivan sivurakennuksen tyyliin.

Ensi kesäksi kuistin harjalle nostetaan sininen rautakielinen lohikäärme, joka on vartioinut rakennusta myös alkuperäisen kuistin katolta. Norjalaisvaikutteinen lohikäärme löydettiin kartanon puimalasta siivoustöiden yhteydessä.

Avoimet ovet elokuussa

Museoviraston pääkonservaattori Nanna Kymäläinen on pitkän projektin aikana tottunut haasteisiin. Suunnitelmia ja aikatauluja ovat laittaneet uusiksi lahonneet hirsikerrat ja muut yllätykset.

- Haastavinta on ollut tämä valtaisa kokonaisuus, että pystyy hahmottamaan monta rakennusta ja kaikki kerrokset. Se, että tässä on koti ja museo päällekkäin on ollut samalla myös rikkaus, Kymäläinen kertoo.

Kartanon aluetta avataan myös kaikkien kartanoista ja puutarhoista kiinnostuneiden käyttöön. Urajärven puistoalueen rantapolun opaskyltit kertovat von Heidemanien ajan ulkoilmaelämästä ja puutarhaharrastuksesta. Polku on avoinna kaikille ulkoilijoille. Kartanon piha on vielä tänä kesänä työmaa-aluetta ja rajattu suljetuksi alueeksi turvallisuussyistä.

Tavoitteena on avata Urajärven kartanomuseo yleisölle kesällä 2013. Kovien säästöpaineiden edessä kamppaileva Museovirasto toivoo Asikkalan kuntaa mukaan huolehtimaan Urajärven kartanon avoinna pidosta. Kartanolla on ovet avoinna yleisölle 16. elokuuta kello 12–18.