Näyttämön värikäs historia

110 vuotta takana ja monta vielä edessä. Paljon on tapahtunut Pietarsaaren näyttämöllä. Kansalaissodan aikana näyttelijöitä ammuttiin seinää vasten. Tänä päivänä meno on onneksi rauhallisempaa. Juhlavuoden kunniaksi näyttämö herättää henkiin Arto Paasilinnan teoksen Jäniksen vuosi.

teatteritaide
Kuvassa Pietarsaaren näyttämön puheen johtaja Sauli Isokoski ja puvustajana toiminut Mirjam Jouppi.

Pietarsaaren näyttämön taival on jo 110 vuotta pitkä, eikä loppua näy. Paljon on ehtinyt tapahtua matkan varrella.

- Kovia ihmiskohtaloita täällä on ollut. Kansalaissodan aikaan moni näyttelijä menetti henkensä, heidät ammuttiin tehtaan seinää vasten, kertoo näyttämön puheenjohtaja Sauli Isokoski.

Vuosien varrella Pietarsaaren näyttämöllä on esiintynyt useita tunnettuja näyttelijöitä. Viimeksi näyttämöllä piipahtaneella Martti Suosalolla on oma kytköksensä näyttämön historiaan.

- Martti Suosalon isoisän isä Kalle Suosalo oli yksi, joka ammuttiin seinää vasten, paljastaa Isokoski.

Pienet tilat

Viisikymmentäluvulta asti näyttämön toiminnassa mukana ollut Mirjam Jouppi on myös perehtynyt näyttämön värikkääseen historiaan.

- Risto Koskinen on kirjoittanut semmoisen työväen historiikin. Siitä saatiin lukea kovista ihmiskohtaloista ja siitä kun tuli työväenliikkeen hajaannus.

Pitää toimia aktiivisesti, ettei toiminta kuole.

Sauli Isokoski

Hajaannus merkitsi sitä, että näyttämö erkani työväentalolta. Uudeksi esityspaikaksi saatiin palokunnantalo, jossa näyttämö on pitänyt päämajaansa tähän päivään asti.

- Meillä on niin pienet tilat. Haaveissa olisi, että saataisiin palokunnantalo teatterille ja kokonaan kulttuurille, kertoo Jouppi.

Yhtä suurta perhettä

Yhteishenki on asia, jonka Isokoski uskoo vaikuttaneen näyttämön pitkään ikään.

- Kun tulin pikkupoikana vuonna 1987 mukaan, niin vanhemmat näyttelijät otti pienen pojan huomaansa. Se on meidän vahvuus, yhteishenki ja kokemus.

Vaikka jo olemassa oleva porukka onkin hyvä, niin mukaan kaivataan koko ajan lisää näyttelijöitä ja taustaa puvustuksesta tekniikkaan.

- Pitää toimia aktiivisesti, ettei toiminta kuole. Syksyllä tulee lastenmusikaali Peter Pan, mikä tuo noin 30 lasta uutena näyttämölle.

Juhlavuoden kunniaksi Pietarsaaren näyttämö herättää henkiin Arto Paasilinnan legendaarisen teoksen Jäniksen vuosi. Tällä kertaa näytelmä nähdään sikurimuseon pihalla, ja sen on ohjannut kokkolalainen Aku-Petteri Pahkamäki.