Opiskelijat uskaltavat yhä useammin astua ruokajonoon

Vähävaraisille tarkoitetuissa ruokajonoissa käy nykyään entistä enemmän nuoria ja opiskelijoita. Ruokajonoissa on myös paljon maahanmuuttajia.

Kuva: Yle/Etelä-Karjala

Luukkaan Pysäkillä käy kuhina kun ruokakassien jako aloitetaan. Pöydille kasatut ruuat päätyvät siistissä järjestyksessä hakijoiden kasseihin.

Lappeenrannan Luukkaan pysäkin tuoleilla istuu kaksi ensimmäistä kertaa ruokajonoon tullutta nuorta. Parikymppisille kokemus jätti hyvän mielen.

- Ihan hyvät ensivaikutelmat jäivät. On kyllä tosi toimiva systeemi ja ruokaakin näytti riittävän kaikille, kertoo ystävänsä seuraksi Pysäkille tullut Minna.

Nuorille naisille tarttui ruokakassiin mukaan mm. kalaa ja banaaneja.

- Heikko rahatilanne minut tänne toi, sanoo 21-vuotias Päivi.

On kyllä tosi toimiva systeemi ja ruokaakin näytti riittävän kaikille

21-vuotias Päivi

Huono taloudellinen tilanne voi koskettaa ketä tahansa ja ilmainen ruokakassi tuo helpotusta rahatilanteeseen. Päivi ja Minna näkevät ruoka-avun hyvänä keinona säästää vähistä varoista ja toivovat että muutkin nuoret uskaltaisivat astua ruokajonoon.

- Onhan se hyvä jos huonossa rahatilanteessa olevat nuoret uskaltavat tulla tänne.

Itse opiskelijaelämää viettävä Minna voisi hyvinkin tulla jonoon uudestaan.

- Jos oikein tiukalle menee rahatilanne, niin ihan hyvin voisin tulla.

Yhä rohkeammin jonoon

Ihmiset tulevat tänä päivänä entistä ennakkoluulottomammin ruokajonoon.

- Ei ole enää niin suurta kynnystä. Ei tämä mitään köyhän apua ole, vaan me jaamme ruokaa kaikille jotka sitä tulevat hakemaan, sanoo Luukkaan Pysäkin valvoja Matti Kareinen

Jaettavat elintarvikkeet lahjoittavat alueen ruokakaupat.

Täysin vapaaehtoistoiminnalla toimiva Luukkaan pysäkki jakaa ruokaa kolme kertaa viikossa ja kävijöitä on viikossa noin 400. Ruoka jaetaan hyvässä hengessä ja pöytä kerrallaan.

- Tunnelma on hyvä ja ihmiset ovat tyytyväisiä. En ole kuullut valituksia, jatkaa Kareinen.

- Jos me emme jakaisi näille ihmisille tätä ruokaa, niiin se joutuisi tunkiolle, sanoo Luukkaan Pysäkki ry:n puheenjohtaja Teuvo Eskelinen.

Väki vaihtuu

Lappeenrannan Metodistikirkon pastori Hilkka Laine kertoo, että ruokajonojen kävijämäärät ovat pysyneet vuosien varrella tasaisina, mutta jonoihin tulevat ihmiset ovat muuttuneet.

- Alkuun se oli niin, että ihmiset joilla oli paljon ongelmia kävivät hakemassa ruokaa. Nyt täällä käy ihan tavallisia työttömiä, opiskelijoita ja eläkeläisiä, Laine kertoo.

Isossa yliopistokaupungissa riittää vähävaraisia opiskelijoita.

- Opiskelija saa noin 400 euroa kuukaudessa tukea ja eikä se riitä normaaliin elämiseen. Todella hyvä, että rohkeus on lisääntynyt ja opiskelijatkin tulevat jonoon, Laine kertoo.

Metodistikirkko jakaa ruokaa kaksi kertaa viikossa ja kävijöitä on yhdellä kertaa keskimäärin 150.