Nettipoliisi: Poliisin pakkokeinot netissä paperiajalta

Nettipoliisi Marko Forssin mukaan poliisin keinot tutkia rikoksia netissä ovat osittain vanhentuneita. Forss oli Suoran linjan Facebook-ryhmän vieraana tiistaina.

Kotimaa
Nettipoliisi Marko "Fobba" Forss vastaili ihmisten kysymyksiin Facebookissa.
Nettipoliisi Marko "Fobba" Forss oli Yle Uutiset Suora linja -ohjelman Facebook-vieraana. Fobba vastaili yleisökysymyksiin netin turvallisesta käyttämisestä.Facebook

Poliisin oikeudet internetissä tapahtuvan rikollisuuden tutkimiseen kaipaavat päivitystä, sanoo nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss.

Nykyään rikolliseksi epäillyn nettiviestin lähettäjän ip-osoitteen selvittämiseen tarvitsee televalvontaluvan, jolloin rangaistusmaksimin tulee olla neljä vuotta. Tämä muuttuu vuoden 2014 alusta kahteen vuoteen.

- Poliisin pakkokeinot reaalimaailmassa ovat mielestäni selkeästi kovemmat kuin tietoverkoissa, vaikka asiointi on siirtynyt paljolti sinne. Saan esimerkiksi viedä asiakkaan kadulta koppiin, jos hän ei selvitä minulle henkilötietojaan, Forss sanoo.

Esimerkiksi kunnianloukkaustapauksissa poliisilla on sananvapauslain perusteella vain kolme kuukautta aikaa hakea tietoja. Teko ei ole ehtinyt edes vanheta, kun poliisin tiedonhankintamahdollisuus jo poistuu.

- Seksuaalirikosten osalta pakkokeinomahdollisuudet ovat melko hyvät. Niiden osalta olen kuitenkin toivonut tietynlaista peitetoimintamallia, joilla seksuaalirikoksia saataisiin esille, Forss kertoo.

Habbo Hotelin kritiikki ylimitoitettua

Forssin mukaan Habbo Hotelin saama kritiikki on paisunut yli siinä mielessä, että kyseessä ei suinkaan ole ainoa palvelu, jossa pedofiileja pyörii.

- Ongelmaa on ihan yhtä lailla jokaisessa palvelussa, jossa on lapsia, Forss sanoo.

Habbo Hotelin tai muiden nettisivujen kieltämiseen Forss ei usko.

- Ihan turha kieltää yksittäistä sivustoa, koska sen tilalle tulee heti uusi.

Forss uskoo, että useimmat teini-iän kynnyksellä olevat lapset kyllä tietävät, että netissä liikkuu pedofiileja.

- Lapsilla on tarve huomiolle, ja jotkut ottavat sen huomion valitettavasti vastaan netin kautta, jos sitä ei kotoa saa. Toki tapauksessa voi kotiolot olla täysin ok, mutta nuori on vain normaalisti kiinnostunut seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, eikä ymmärrä mihin on lähtenyt mukaan. On siis erittäin yleistä, että nuori on ainakin alkuvaiheessa mukana hommassa omasta tahdostaan tiettyyn pisteeseen asti.

Keskustele nettiasioista kotona

Miten asioita pitäisi siis käsitellä lasten kanssa? Forssilla on ongelmaan perinteiset lääkkeet.

- Pääasia, että yleensä keskustelee aiheesta ja luo lapselle ympäristön, jossa jonkun ahdistellessa lapsi osaa heti kääntyä aikuisen puoleen ilman pelkoa siitä, että koneet laitetaan komeroon takavarikkoon, ja lapsi saa huudot.

Forss ja Yle Uutisten Suoran linjan katsojat keskustelivat tiistaina Facebookissa siitä, miten lapsia voitaisiin suojella paremmin netissä. Katsojat saivat kysyä Forssilta internetiin ja lastensuojeluun liittyvistä asioista. Brittiläinen Channel 4 –kanava paljasti viime viikolla, että lasten suosimassa suomalaisessa Habbo Hotel -pelipalvelussa liikkuu lukuisia pedofiileja, joiden valvonta ontuu.