Maanrakennusalan osaajalta vaaditaan kokonaisvaltaista vastuuta työmailla

Maanrakennusala elää murrosvaihetta, kun eläköityminen synnyttää työvoimapulaa. Töitä on paljon, ja alalle koulutettavat viedään käsistä. Työkoneenkuljettajilta vaaditaan kuitenkin enenevässä määrin kokonaisvaltaisempaa vastuunkantoa työmailla.

Kotimaa
Oranssitakkinen kouluttaja ohjeistaa maanrakennusalan opiskelijaa oranssin kaivinkoneen käytössä Vaasan ampumaradan maansiirtotyömaalla.
Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasalainen Mari Vartiala myllää maata Vaasan ampumaradan työmaalla. Myllerryksessä on myös maanrakennusala, kun vanhat osaajat eläköityvät ja uutta työvoimaa tarvitaan tilalle.

- Tein ennen tehdastyötä, mutta se rupesi olemaan pätkätyötä, niin ajattelin sitten kokeilla tätä, kertoo Vartialan alanvaihdon taustoistaan.

Aiempaa kokemusta isoista koneista ei naisella ollut, mutta ennakkoluuloton asenne auttoi alkuun. Todennäköistä on, että kokeilu muuttuu uudeksi uraksi maanrakennuskoneenkuljettajana.

- Käsistä viedään työntekijät, jotka ovat motivoituneita ja oppii hommat nopeasti. Viikoittain, pari-kolme kertaa tulee yhteydenottoja yrityksistä, että olisiko sopivaa kaveria. Ja vähän liian usein joudutaan myymään ei-oo:ta, kertoo JAKK:n maanrakennuskoulutuksen toimialavastaava Harri Kaukoluoto.

Osaamisvaatimukset kovenevat maanrakennustyömailla

Osaamisvaatimukset ovat koventuneet maanrakennustyömailla. Koneenkuljettajan on hallittava paitsi kaivinkoneet ja kuormurit, myös mittaustyöt ja raaka-ainehankinnat.

- Enemmän ja enemmän vaaditaan koneenkuljettajalta. Täytyy olla kokonaisvaltainen vastuu työmaasta, kaikki mittaushommat ja materiaalin tilaukset ja tällaiset näin, Kaukoluoto sanoo.

Maanrakennusalan kouluttajana JAKK on Suomen suurimpia. JAKK kouluttaa rakennuskoneenkuljettajia Jalasjärvellä, Vaasassa ja Kokkolassa, mutta myös Tampereella, Porissa ja Vantaalla.

Koulutettaviakin on tarpeeksi, mutta työvoiman kysyntä ylittää tarjonnan.

- Ainakin tähän mennessä on hakeutunut ihan tarpeeksi. Sellainen kaksin-kolminkertainen määrä, mitä pystytään ottamaan sisään. Mutta vieläkin enemmän otettaisiin, jos ryhmäkokoja vaan pystyttäisi suurentamaan, Kaukoluoto sanoo.

Työvoimapoliittinen koulutus, johon Vartiala osallistuu, kestää vuoden.