1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Adidas luopui tuohtumusta herättäneistä kahlekengistä

Lenkkikengän nilkkakahle ei ilahduttanut Yhdysvaltain orjien jälkeläisiä. Adidas sanoo vain leikitelleensä, arvostelijat syyttävät tunteettomuudesta.

Liikuntavaatteita valmistava Adidas on luopunut arvostelua herättäneistä lenkkikengistään, joiden nilkkaa kiertää kuminen kahle. Arvostelijoiden mukaan kahle muistuttaa liiaksi ajoista, jolloin Yhdysvalloissa marssitettiin mustia nilkkakahleissa valkoisten orjiksi. 

Kahlelenkkareiden oli määrä tulla myyntiin Yhdysvalloissa elokuussa. Kun niitä alettiin mainostaa yhteisöpalvelu Facebookissa, kuvat tuohduttivat monet Yhdysvaltain mustista, joiden esivanhemmat tuotiin orjiksi Afrikasta Amerikkaan.

Poliitikko Jesse Jacksonin mukaan Adidaksen kehittelemä kenkä on yritys tehdä yli kaksisataavuotisesta sorrosta suosittu myyntituote. Se on loukkaavaa, järkyttävää ja tunteetonta, Jackson suomii.

Adidas on kiistänyt, että kahlelenkkari mitenkään viittaisi orjuuteen. Sen oli tarkoitus olla pelkästään omaperäinen ja hupaisa tuote, Adidas puolustautuu. Kengän suunnitellut Jeremy Scott sanoo, että ajatus oranssista kettingistä syntyi parinkymmenen vuoden takaisen suositun My Pet Monster -hirviönuken kahleista.

Adidaksen lausunnossa pyydetään anteeksi kenkämallista aiheutunutta mielipahaa ja ilmoitetaan, että hanke on peruttu.