1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaatopaikalta dyykataan bongauksia

Pieni tuoksu ei karkota lintuja ja niiden bongareita Oulun Ruskon jätekeskuksen antimien ääreltä.

luonto
Lokkiparvi jätekeskuksessa
Iita Pirttikoski / Yle

Jätettä silmänkantamattomiin, kuvottava löyhkä ja tuhatpäin kirkuvia lokkeja jätöksineen. Alueen aromikkain paikka on biojäteasema, jonne kipataan vuosittain lähes miljoona kiloa biojätettä. Ruskon jätekeskus on päällisin puolin kaikkea muuta kuin leppoisa kesäretkikohde. Omanlaisensa hyvän päälle ymmärtäville se on kuitenkin aarreaitta.

- Lintujen näkeminen peittoaa sen pienen hajuhaitan, veistelee eläinfysiologian professori ja lintubongaaja Esa Hohtola.

Lintujen näkeminen peittoaa sen pienen hajuhaitan.

Esa Hohtola

Kaatopaikan katkuun ja karuihin maisemmin uskaltautuva lintuharrastaja palkitaan monipuolisella lajistolla. Ruskossa on nähty sellainen harvinaisuus kuin preeriannaurulokki, ja onpa alueella havaittu tunturipöllökin. Kiikariin voi sattua huuhkaja, kanahaukka, korppi, kahlaaja, useita pikkulintulajeja ja puolisen tusinaa eri lokkilajia. Jäteviidakossa vipeltää myös kärppiä sekä rottia, jotka ovat paikallisen huuhkajan herkkua.

Läjiä ja ”läjiä”

Lokkien ulostepommituksen kohteeksi joutuminen ei Hohtolan mukaan ole lintubongarille todennäköinen kohtalo. Itse hän ei ole koskaan saanut epätoivottua läjää päähänsä. Lokit lekottelevat pääosin paikoillaan jos kanahaukka, ihminen tai työkoneet eivät niitä hätyytä.

- Lintujen määrän huomioon ottaen yllättävän harvoin sellaista tapahtuu, Hohtola vakuuttaa.

Ruskon jätekeskus suorastaan kutsuu lintuihmistä romuläjien ja biojätteen sekaan: maisemoitu Ruskotunturi tarjoaa hyvän bongauspaikan, henkilökunta suhtautuu lintuharrastajiin hyväksyvästi, ja hajuhaittakin on pienenemään päin.

- Aliretkeilty, mielenkiintoinen lintumääriltään ja lajistoltaan. Ja hajuja voisi vieläkin vähentää, summaa Hohtola kaatopaikan antia.

Lue seuraavaksi