Tänä juhannuksena alppiruusu on kauneimmillaan

Alppiruusut tarvitsevat oikeanlaisen valon ja maaperän. Kymmenisen vuotta sitten huomattiin, että useat alppiruusulajit menestyvät hyvin Suomessa.

Lappeenrannan sankarihautausmaalla alppiruusut kukkivat upeina. Hortonomi Marja Partinen sanoo, että tänä kesänä kukinta on sattunut hienosti juhannukseksi.

- Ennen vanhaan juhannus ja alppiruusu kuuluivat aina yhteen. Muistan ensimmäisessä työpaikassani Lahdessa isäntä sanoi, että jos ette mistään muusta tiedä milloin juhannus, niin se on silloin kun alppiruusu kukkii, nauraa Partinen.

Oikea valo ja maaperä

Alppiruusu tarvitsee kasvaakseen juuri oikean valon ja oikeanlaisen maa, sen jälkeen se kasvaa ihan itsestään. Alppiruusut ovat runsasravinteisten happamien maiden kasveja.

- Aurinko ei saa koskaan paistaa suoraan kukkaa, eikä saisi olla myöskään talon varjoa. Eli sen tulisi saada valoa koko ajan, mutta ei suoraan, valottaa Partinen.

Partisen mukaan alppiruusut ovat upeita juuri tänä vuonna. Siksi, että ne rakastivat viime syksyä, kun talvi ei meinannut tulla ollenkaan. Ne saivat valmistautua pitkään tähän kesään.

Valikoima on laajentunut kymmenessä vuodessa

Alppiruusuja löytyy nykyään monipuolinen valikoima. Värejä on valkoisesta oikein tummanpunaisiin ja tummanvioletteihin sekä myös keltaisiin kukkiin.

- Kymmenisen vuotta sitten oli vain lila, valkoinen ja punainen, sen jälkeen huomattiin, että Suomessa viihtyvät monet Kaukoidästä kotoisin olevat alppiruusulajikkeetkin, muistelee Partinen.

Alppiruusu vaatii lepokauden, jonka talvi Suomessa tarjoaa. Se kukkii vain kerran vuodessa.